Cook

Chocolate chip cookies, czyli kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to jeden z najprosztszych i zarazem najpyszniejszych deserów dla ciesteczkowych potworów i potworzyc. 

 

Przygotuj: 100 g masła, pełną szklankę mąki pszennej, odrobinę soli, tyle samo proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (około 1/3 łyżeczki do herbaty), pół szklanki drobnego brązowego cukru, 1 jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 300 g czekolady (najlepiej trochę białej, trochę mlecznej i odrobinę gorzkiej).

 

Masło pokroić w kostkę i odstawić na kwadrans po wyjęciu z lodówki, by nieco się ociepliło. Czekoladę połamać na kanki, a następnie każdą kankę jeszcze podzielić nożykiem na cztery mniejsze kawałki.

 

Mąkę wsypać do miski, następnie dodać sól, sodę (lub proszek), cukier waniliowy i wszystko wymieszać. W drugim naczyniu ubić masło z brązowym cukrem. Dodać jajka i ubijać jeszcze przez 5 minut. Wymieszać zawartość obu misek, zmiksować, a następnie wsypać czekoladę i delikatnie połączyć ją z ciastem dłonią.

 

Nagrzać piekarnik do 160 stopni C, a blachy (przydzadzą się dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości gałki lodów i układać na blasze, pamiętając o odstępach. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.

 


Ciasteczka należy piec przez 15 minut. W czasie wyjmowania z piekarnika powinny być lekko miękkie. Po wystudzeniu będą idealne!

zobacz na jednej stronie