19
10
2022
Krem z dyni i żurawiny z zielonymi czipsami z jarmużu
fot. golubkakitchen.com
Dynia, choć ma piękny kolor i marzycielsko kojarzy się z jesienno-zimową aurą, wymaga silnego towarzysza, który podkreśli jej delikatny smak. Autorka bloga Golubka Kitchen wpadła na świetny pomysł, bo dodać do niej kwaskowatą żurawinę oraz słodką gruszkę, które wspólnymi siłami wyczarują wokół dyniowej bazy całe morze sezonowych smaków.
Każda porcja nabierze jeszcze więcej wyrafinowania,
jeśli udekorujesz ją zielonymi czipsami z jarmużu.
Jak przygotować krem z dyni i żurawiny?
fot. golubkakitchen.com
SKŁADNIKI KREMU
2 łyżki oliwy z oliwek
2 białe części pora pokrojone na plasterki
Łyżka nasion kopru
Dynia piżmowa pokrojona na kawałki
Gruszka obrana i pokrojona
Szklanka żurawiny
Puszka mleka kokosowego
Szklanka wody
Sól morska i świeżo zmielony pieprz
SKŁADNIKI CZIPSÓW
Kilka garści miękkich części jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka syropu klonowego
Sól morska i świeżo zmielony pieprz
fot. golubkakitchen.com
By przygotować zupę, wlej na dno garnka oliwę i przez trzy minuty podsmażaj na niej pora. Dodaj koper, dynię, gruszkę i żurawinę. Wlej mleko kokosowe oraz wodę i gotuj przez 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę i przypraw solą oraz pieprzem.
Jak zrobić czipsy z jarmużu?
Kawałki jarmużu skrop oliwą i syropem klonowym
oraz posyp solą i pieprzem, a następnie piecz
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
7 minut powinno wystarczyć.
fot. Top with Cinnamon