29
04
2015
Grillowana młoda marchewka z ziołowym jogurtem #vege
topwithcinnamon.com
Planujesz maksymalnie wykorzystać piękną pogodę podczas majówki? Zaproś znajomych na grilla, ale tym razem, oprócz soczystego kurczaka i aromatycznie przyprawionego pstrąga, przygotuj masę warzyw. Obok typowego pomidora, papryki i cukinii, zaserwuj młodą marchewkę - w całości, z wyjątkowym zielonym dipem z jogurtu greckiego i ziół.
SKŁADNIKI
10 młodych marchewek
Oliwa extra virgin
Sól & pieprz
Pestki dyni
Świeża kolendra
Świeża mięta
1 obrany ząbek czosnku
Odrobina papryczki chilli
Odrobina wody
topwithcinnamon.com
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umyj młode marchewki i skróć ich natkę. Skrop je oliwą, posyp solą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 30 minut, a następnie wyjmij, przełóż na drugą stronę i piecz przez kolejnych 10 minut.
Na suchej patelni upraż pestki dyni. W blenderze przygotuj dip, miksując jogurt z ziołami, czosnkiem, chilli oraz ewentualnie wodą. Przełóż marchewki na talerz, udekoruj dressingiem, pestkami dyni oraz kilkoma listkami kolendry. Doskonały dodatek do mięsa!
Spróbuj także innych pyszności:
Ciasto migdałowe pod frostingiem z czekolady i kokosa