06
01
2023
Finansjerki z pistacjami i miodem dekorowane płatkami róży
honestlyyum.com
Przepis na elegancki deser?
Pistacje, migdały, szafran, miód i woda różana...
Efektowne finansjerki we francuskim stylu to nic innego
jak kruche muffinki z dodatkami. Udekorowane kwiatowymi
płatkami w cukrowym frostingu będą doskonałym
dodatkiem do popołudniowego espresso.
honestlyyum.com
Składniki:
6 białek, półtorej osełki niesolonego masła, ćwierć filiżanki
zmielonych migdałów, 3/4 filiżanki zmielonych orzechów
pistacjowych, filiżanka drobnego cukru, dwie szczypty szafranu,
łyżka miodu, pół łyżki wody różanej, niepryskane płatki róży,
ubite białko jajka, drobny cukier do frostingu, mąka
w objętości stanowiącej 2/3 wszystkiego
honestlyyum.com
Na małym ogniu roztop w płytkim rondelku masło.
Podgrzewaj je aż do momentu, w którym zacznie robić się brązowe,
a następnie zdejmij z kuchenki i przelej do osobnego naczynia.
Zmiel orzechy i migdały w procesorze. W średniej misce wymieszaj cukier, mączkę orzechowo-migdałową oraz mąkę. Dodaj białka jajek, a następnie wlej roztopione masło. Mieszaj tak długo, aż otrzymasz gładką masę. Następnie foremki posmaruj masłem i wysyp mąką.
Do każdej foremki wlej ciasto, a po wierzchu posyp dodatkową
porcją rozkruszonych pistacji. Nagrzej piekarnik do 200 stopni
i przygotuj środkową blachę. Piecz przez 20 minut.
honestlyyum.com
Aby przygotować płatki róży, zacznij od ubicia jednego białka.
Posmaruj nim każdy płatek po obu stronach, a następnie
obsyp cukrem. Odstaw do wyschnięcia. Płatki staną się
twarde i będą wyglądały jak oszronione.
Wyjmij upieczone finansjerki z foremek. Miód i wodę różaną wymieszaj i podgrzej w mikrofalówce lub nad parą. Powstałą glazurą posmaruj wierzchy wypieków i udekoruj każdą płatkiem róży. Gotowe!
whatscookinggoodlooking.com