26
10
2022
Cynamonowa owsianka z pistacjami i pieczonymi figami
fot. whatscookinggoodlooking.com
Nic lepiej nie poprawia humoru w chłodne,
jesienne poranki niż pożywne, sycące śniadanie.
Autorka bloga whatscookinggoolooking.com owsiankę
z prażonymi pistacjami i słodkimi, dojrzałymi figami.
Cynamonowy aromat sprawi, że każda, nawet deszczowa
pobudka będzie dużo przyjemniejsza niż w te dni,
kiedy w perspektywie masz wyłącznie kawę i tosty.
SKŁADNIKI
Szklanka ryżu długoziarnistego
Półtorej szklanki płatków owsianych
4 szklanki wody źródlanej
Pół laski cynamonu
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki syropu klonowego
Łyżka oleju kokosowego
6 lub więcej fig
Ulubiony miód
Garść posiekanych pistacji
fot. whatscookinggoodlooking.com
Poprzedniego dnia zalej ryż wodą, dodaj cynamon i odstaw do namoczenia. Następnie, kiedy ryż będzie miękki i wilgotny, miksuj wszystko przez minutę, używając wysokich obrotów blendera. Schowaj do lodówki pod przykryciem na przynajmniej 3 godziny.
Rano dodaj wanilię, sól, syrop klonowy,
olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
Przelej wszystko do rondelka i rozpocznij podgrzewanie.
Po dwóch minutach dodaj płatki i gotuj przez
10 minut, cały czas mieszając.
fot. whatscookinggoodlooking.com
Teraz upiecz figi. W tym celu rozłóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skrop miodem i poddawaj działaniu wysokiej temperatury aż zaczną bulgotać. W międzyczasie kontroluj twardość płatków owsianych. Powinny być delikatnie al dente.
Jeśli uznasz, że owsianka jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę
wody i gotuj dalej. Podawaj śniadanie w miseczkach z figami
i pistacjami, które możesz dodatkowo uprażyć na suchej patelni.
fot. herriottgrace.com