21
06
2013
Domowe lody lawendowe z okazji pierwszego dnia lata
Świeże lody domowej roboty to najlepszy ratunek w upalne dni. Aby je przygotować, nie trzeba być wcale kulinarną mistrzynią. Wystarczy sześć składników i odrobina precyzji przy odtwarzaniu receptury.
Składniki: 400 g świeżego mleka, 200 g śmietany 30%, 175 g cukru, 2 żółtka, 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy, odrobna suszonego rozmarynu
Zacznij od zagotowania mleka ze śmietaną. Wyłącz kuchenkę, dodaj lawendę i rozmaryn, przykryj i odstaw na 30 minut. Po upływie tego czasu przecedź masę tak, aby oddzielić kwiaty od mleka. Przełóż do maszynki do lodów, włóż do zamrażarki i... czekaj aż deser będzie gotowy!
Opcja dla osób, które nie mają maszynki do lodów: Co godzinę wyjmuj masę z zamrażarki i miksuj blenederem. Czynność należy powtórzyć trzy razy, a lody będą tak samo wyśmienite!