18
02
2023
Chrupiące sandwiche z dynią, szpinakiem i mozarellą
fot. iamafoodblog.com
Dzisiaj polecamy coś specjalnego na śniadanie:
chrupiące, zapiekane sandwiche ze zdrowym
środkiem, czyli dynią, szpinakiem i mozarellą.
U nas dwa przepisy Stephanie z bloga iamafoodblog.com.
Zrób każdą z opcji i rozkoszuj się pysznym smakiem!
fot. iamafoodblog.com
Sandwich z mozarellą & szpinakiem
Składniki: oliwa, czosnek, świeży szpinak, sól,
pieprz, mozarella, masło, ulubione pieczywo
Zacznij od przygotowania szpinaku, smażąc go na oliwie wraz z odrobiną czosnku i soli. Kiedy zmięknie, przypraw go dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Na osobnej patelni rozpuść masło, a następnie ulokuj kromki pieczywa. Przykryj je mozarellą, szpinakiem i znów mozarellą.
Na wierzchu umieść pieczywo i smaż kanapki
z obu stron aż ser apetycznie się roztopi.
fot. iamafoodblog.com
Sandwich z dynią & jajkiem
Składniki: oliwa, jajko, kawałki upieczonej dyni, sól,
pieprz, masło, świeża szałwia, mozarella, ulubione pieczywo
Na samym początku usmaż na oliwie jajko tak, by białko było ścięte, a żółtko przyjemnie płynne. Kiedy będzie gotowe, zdejmij je z patelni, dodaj masło i podsmaż szałwię. Na powstałym w ten sposób aromatycznym masełku umieść kromkę pieczywa, mozarellę, szałwię, upieczoną dynię i jajko.
Wszystko oprósz solą oraz pieprzem i smaż po obu
stronach tak długo, aż chleb zbrązowieje. Gotowe!
fot. fluxiontour.com