16
05
2022
Babeczki z mango i kwiatem bzu na letnie popołudnia
fot. topwithcinnamon.com
Puszyste ciasto udekorowane lukrem i kawałkami
owoców będzie piękną i pyszną ozdobą
stołu podczas majowego garden party.
CIASTO
150 g cukru
150 g niesolonego masła
skórka z 1 limonki
3 duże jajka
150 g mąki do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SYROP
sok z 1 limonki
1/4 szklanki syropu z kwiatu bzu
łyżka wody
LUKIER
100 g cukru pudru
syrop z kwiatu bzu
DEKORACJA
mango pokrojone w kostkę
kandyzowana skórka z limonki
kwiaty bzu (w sklepach ze zdrową żywnością)
fot. topwithcinnamon.com
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Natłuść i posyp mąką wybrane foremki. W dużej misce
wymieszaj masło, cukier, skórkę z limonki oraz jajka.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
Przełóż masę do foremek i piecz przez 20-25 minut albo do czasu kiedy nabiorą złocisty kolor bądź drewniany patyczek będzie suchy. Wyjmij ciastka z foremek i nasącz syropem wymieszanym z sokiem z limonki. Odstaw do zupełnego wystudzenia.
fot. topwithcinnamon.com
W osobnej misce przygotuj lukier, łącząc cukier z syropem. Przygotuj mango i skórkę z limonki (ewentualnie skórkę pomarańczową). Udekoruj babeczki polewą, owocami i płatkami świeżych kwiatów. Możesz je przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez 3 dni.
Sprawdź także inne deserowe pyszności:
Ciasto migdałowe pod frostingiem z czekolady