29
07
2013
Angielskie muffiny - ciepłe, chrupiące, śniadaniowe!
fot. onevanillabean.com
Wieczorem: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta drożdżowego, przykryj folią o wstaw na noc do lodówki, żeby urosło.
Rano: Wyjmij ciasto z lodówki. Wymieszaj sodę z ciepłą wodą i połącz z ciastem. Odstaw na kilka minut, żeby jeszzcze odrobinę urosło.
Wieczorem: Rogrzej patelnię, posmaruj ją oraz metlowe obręcze do smażenia olejem. Dodatkowo posyp je od środka mąką kukurydzianą.
Rozłóż obręcze na patelni, nasyp w ich środki jeszcze odrobinę mąki, zmniejsz ogień do minimum i zacznij wypełniać obręcze ciastem do 2/3 ich objętości.
Wierzch muffinów posyp mąką kukurydzianą. Po około 12 minutach przewróć muffiny na drugą stronę i smaż przez kolejnych 12 minut.
Po zdjęciu z patelni odczekaj 3 minuty zanim uzuniesz obręcze. Gotowe!