13
03
2024
Restaurant Week wiosna 2024: Startuje kolejna edycja kulinarnego festiwalu
Ramki- Łódź
Festiwal Restaurant Week od 10 lat łączy najlepsze, autorskie
restauracje z prawie 1,5 mln gości w duchu zero waste.
Nowa edycja wydarzenia właśnie wystartowała
pod hasłem #FoodNewsGoodNews!
Autorskie trzydaniowe menu i prezent od Partnera dostępne są
w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce.
Które restauracje warto odwiedzić tej wiosny? Sprawdźcie!
Restaurant Week wiosna 2024
Restaurant Week jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych szefów kuchni w okazyjnej cenie.
Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią
o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi
sukcesy i inspiracje szefów kuchni.
Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia,
aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu
stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.
Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl
Ramki Łódź
Restaurant Week: Ramki Łódź
Restauracja w której rezerwacja to jedyne co uchroni przed kolejkami. O bardzo zdolnym szefie kuchni, wyjątkowym wystroju i znakomitym jedzeniu słyszał już każdy w Łodzi. Szef kuchni Norbert Szefer przygotował specjalne menu na Festiwal, na przystawkę krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką i wędzonym serem podany z gzikiem, chipsami chlebowymi i oliwa koperkową.
W propozycji bezmięsnej na talerzach pyza z grzybami
i polskim serem bursztyn na chruście z pora i kiszonej kapusty
oraz sosem na bazie palonej kaszy i grzybów z nutą estragonu,
całość opruszona pudrem grzybowym.
Finał tej kulinarnej opowieści to domowy drożdżowiec z kremem
angielskim z macerowanymi jagodami i kruszonką migdałową.
Tej uczty nie możesz przegapić!
Farina- Białystok
Restaurant Week: Farina Białystok
Miejsce, które powstało z zamiłowania do prawdziwej pizzy neapolitańskiej i jako jedyne w tej części Polski uzyskało certyfikat AVPN z Neapolu! W menu na wiosenny Festiwal między innymi: tort z bakłażana przekładany sosem pomidorowym z bazylią i serem Parmigiano Reggiano DOP (menu A), jadalna misa z neapolitańskiego ciasta z gnocchi z szarpaną baraniną w sosie z czerwonego wina z pomidorkami (menu B).
Oprócz tego pizza neapolitańska z burratą, świeżym ogórkiem,
rzodkiewką, nasionami sosny i cytrynową ricottą, zwieńczona
pietruszkowym tiulem i cytrynową oliwą.
Ohana Poznań
Restaurant Week: Ohana Poznań
Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości Restaurant Week czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza: boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide.
Dla mięsożerców: śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną
cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska,
orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem.
Instagram @monobielsko
Restaurant Week: MONO Patisserie& Bistro Bielsko-Biała
Mono Pâtisserie & Restaurant mieści się w samym centrum Bielska-Białej przy ulicy Barlickiego. To niezwykłe połączenie restauracji i francuskiej cukierni z nieszablonowym podejściem do produktów. W popisowym wydaniu na wiosenny Festiwal zaprezentują dwa warianty menu.
W wegetariańskim m.in.: suflet z batatów z tymiankiem,
siemieniem lnianym i wędzonym twarogiem, tantanmen ramen.
Dla mięsożerców: ravioloni szpinakowe z bawolą ricottą,
gremolata z pietruszką, a na danie główne duszone
policzki wołowe z salsą paprykową.
Instagram @ed_red_restauracja
Restaurant Week: Ed Red Kraków
Po kilku latach przerwy Ed Red powraca na kulinarną mapę Krakowa przy ulicy Bocheńskiej 7 w wielkim stylu! Koncept znany z jakościowych dań mięsnych wraca w odświeżonej formie. Szef kuchni Przemysław Skibiński z okazji Festiwalu przygotował w menu A: drobiową terrinę z piklami i ketchupem ogórkowym, szarpanego kurczaka w brioszce z karmelizowaną czerwoną cebulą i pikantną sałatką z marchewki z rukolą.
W menu B znajduje się: salceson ozorkowy z sosem tatarskim,
bastowany Hanger Steak podany na ziemniaczanym blinie
z pieczoną papryką. Kulinarny happy-end tej uczty
to tarta z białej czekolady z sorbetem z rokitnika.
Ohana Poznań