23
11
2023
Sycące produkty, które pomogą uniknąć podjadania w ciągu dnia
Instagram @hannaschonberg
Nie bez powodu dietetycy notorycznie zalecają wprowadzenie
do codziennego jadłospisu więcej warzyw, owoców, białka
i produktów pełnoziarnistych. Są one nie tylko zdrowsze dla
naszego organizmu, ale przede wszystkim sprawiają,
że jesteśmy najedzeni przed dłuższy czas.
Znalazłyśmy 6 produktów, które naturalnie pomagają unikać
podjadania i w rezultacie sprzyjają w utrzymaniu wagi.
Instagram @nicolesulekova
Sycące produkty o niskiej kaloryczności
Kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, kluczowymi kwestiami są regularna aktywność fizyczna i zmiana nawyków żywieniowych. Jeśli już kilkanaście minut po posiłku czujemy, że jesteśmy dalej głodni, winna może być przetworzona, bogata w cukry żywność, którą kupujemy. Uboga w składniki odżywce, jedynie obciąża układ trawienny i sprzyja przybieraniu na wadze.
Jednym ze sposobów na pokonanie chęci ciągłego podjadania, jest świadome wybieranie zdrowej, nierafinowanej lub przetworzonej żywności, która jest bogata w makroskładniki odżywcze. Takie produkty zapewniają długotrwałe uczucie sytości i zmniejszają pokusę sięgania po niezdrowe przekąski tuż po posiłku.
Sprawdź: Te słodkie przekąski możesz jeść bez ograniczeń
Instagram @emdavies___
Najbardziej sycące produkty
Ziemniaki
Ziemniaki od lat cieszą się złą sławą wśród osób, które pracują nad wymarzoną sylwetką. Okazuje się jednak, że odpowiednio przygotowane stanowią idealny dodatek do wielu dań. 100 g ugotowanych ziemniaków to niecałe 80 kcal. Świetną opcją jest również skropienie warzywa oliwą z oliwek i wrzucenie go do piekarnika. Poza skrobią ziemniaki zawierają lekkostrawne węglowodany, w tym spore ilości błonnika, witaminę C i witaminy z grupy B.
Brązowy ryż
Podobnie jak ziemniaki, brązowy ryż zawiera dużo błonnika i jest trawiony wolniej niż rafinowane ziarna. 100 g produktu to ok. 370 kcal. Przygotowując posiłek, najlepiej ryż połączyć z dużą porcją warzyw, takich jak brokuły, szpinak lub jarmuż, aby zwiększyć zawartość błonnika.
Awokado
Choć jest to jeden z bardziej kalorycznych owoców (w 100 g zawiera 160 kcal), superfood to genialne źródło błonnika, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, witamin A, K, C, E, magnezu czy fosforu. Używaj go na kanapkach zamiast masła, w daniach z ryżem i fasolą lub w proteinowych koktajlach.
Jajka
Jajka to jedne z najbardziej pożywnych pokarmów. Oprócz witamin, minerałów i karotenoidów, dostarczają także ok. 6 gramów białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto jajka posiadają także bardzo wysoki indeks sytości. Badania pokazują, że osoby, które uzupełniają swoje śniadanie tym produktem, w ciągu dnia pochłaniają mniej kalorii w porównaniu do osób, których posiłek jest ubogi w białko.
Twaróg
Twaróg to bogate źródło białka i składników mineralnych. Produkt zawiera także witaminy z grupy B, wapń, fosfor oraz witaminę A i D. Zawarte w twarogu probiotyki wspomagają trawienie i poprawiają stan mikroflory jelitowej. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru.
Ciecierzyca
Ciecierzyca, podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych, stanowi doskonałe źródło białka. Warzywo zawiera także witaminy z grupy B, witaminę K, wapń, żelazo, miedź i potas. Jeśli dodamy do niej brązowy ryż, pożądany efekt sytości zostanie podwojony. Wystarczy dodać jeszcze pieczone tofu, parmezan i dietetyczny obiad gotowy!
Instagram @wefelicia