24
12
2014
Q&A by DETOXIKATE: Przepis na świąteczny koktajl
fot. facebook.com/KasiaKniola
Do grona naszych ekspertów dołączyła Kasia Knioła - modelka i scoutka Rebel Models, która w modowej branży pracuje już od ponad dekady. Przy okazji pracy na wybiegu Kasia odkryła swoją wielką pasję - zainteresowała się tematem zdrowego odżywiania oraz modelowania sylwetki dzięki indywidualnie dobranemu systemowi ćwiczeń.
Wiedzę z tych dwóch dziedzin poszerzała podczas nauki w nowojorskiej szkole Institute For Integrative Nutrition, a równocześnie uczęszczała także na intensywny kurs jogi w Strala Yoga na Manhattanie, ćwicząc i ucząc się pod okiem Tary Stiles.
Aktualnie swoim doświadczeniem i umiejętnościami modelka & trener personalny w jednym dzieli się na stronie Detoxi-kate.tumblr.com, gdzie oferuje konsultacje żywieniowe oraz przepisy na zdrowy detoks na bazie soków i koktajli, a dodatkowo - specjalnie dla nas - poprowadzi teraz cykl Q&A by DETOXIKATE.
Na czym to polega? Wy zadajecie pytania z dziedziny diety & fit, a Kasia Knioła odpowiada i poleca receptury na uzdrawiające ciało i duszę koktajle.
fot. facebook.com/KasiaKniola
Q: Lubię tradycyjną polską kuchnię, ale wszyscy wiemy, że nie jest ani specjalnie zdrowa, ani niskokaloryczna. Jak przemycić do świątecznego menu np. lekki koktajl albo przekąski, które pomogą ustrzec się przed świątecznym obżarstwem? - Marzena, 23 l.
A: Nie oszukujmy się: święta nie są po to, aby sobie czegoś odmawiać. Ja sama będę zajadać się pysznymi pierogami i śledziami Mamy. Za to podnoszę oba kciuki dla świątecznego treningu. Zasady są proste - po posiłku chwilę się poruszaj! Pomóż gospodyni zebrać naczynia ze stołu, a zamiast oglądać po raz setny Kevina, ubierz się ciepło i wyjdź na energiczny 30-minutowy spacer. Jeśli jednak pogoda zupełnie nie zachęca do wyjścia na zewnątrz, polecam Tabatę, czyli szybki, bardzo intensywny trening, który możesz zrobić nie przebierając się nawet ze świątecznego ubrania. Mój ulubiony to połączenie Tabaty z Jogą.
Świąteczny koktajl: 1 mrożony banan, 1 szklanka waniliowego mleka roślinnego, 1 łyżka melasy trzcinowej,1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonego kardamonu, szczypta mielonych goździków (opcjonalnie), kilka kostek lodu
Szczególnie zdrowa jest melasa trzcinowa, bogata w cenne witaminy i związki mineralne, m.in. żelazo niehemowe (trudniej wchłaniane; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy takie jak lizyna czy histydyna oraz niskie pH soku żołądkowego), magnez, potas, wapń, sód, miedź, fosfor, chrom, cynk oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3 (niacynę), B6 oraz kwas foliowy.
Warto także wiedzieć, że nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także cenniejszym źródłem wapnia niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
fot. facebook.com/KasiaKniola
Follow DETOXIKATE
Masz pytanie dotyczące treningów, odchudzania, diety i zdrowego stylu życia? Wyślij je na adres [email protected], w tytule maila wpisując Q&A by DETOXIKATE.
Ostatnio w Q&A by DETOXIKATE: Jak zadbać o jędrność skóry?