24
02
2022
Jak chudnąć szybciej? Śniadania podkręcające dietę
Instagram @iamafoodblog
Chcesz schudnąć?
Jedz śniadania!
Pożywne śniadanie to naprawdę najważniejszy posiłek dnia, przyspieszający metabolizm i dający siłę na cały poranek. Kluczem jest jednak nie tylko samo spożywanie porannego posiłku, ale i mądre jedzenie oraz dobieranie takich składników, które nie zbojkotują procesu gubienia kilogramów.
Instagram @iamafoodblog
#1 Unikaj cukru
Biały cukier to wróg numer jeden
wszystkich odchudzających się.
Tuczący, niezdrowy i powodujący senność jest podstępnym składnikiem wielu śniadaniowych produktów. Unikaj więc mieszanek płatków śniadaniowych, smakowych jogurtów owocowych i słodkich drożdżówek kupowanych w drodze do pracy.
Są to najprostsze śniadaniowe opcje, które często
wydają się być zdrowym wyborem.
Niesłusznie, bo kryje się w nich mnóstwo cukru!
Instagram @iamafoodblog
#2 Zrezygnuj ze sklepowych soków
Uważaj na owoce zamknięte
w butelkach i kartonach.
Część soków jest dosładzana cukrem, inne niewiele mają wspólnego z owocami, gdyż pochodzą z koncentratów, a część z nich jest naładowana mnóstwem składników i kaloriami. Jeśli nie lubisz chrupać jabłek, zrób własny domowy sok, mając pod kontrolą ilość składników i w konsekwencji zawartość kaloryczną.
Postaw na owoce mające mało cukru, np. grejpfruty,
borówki, maliny, dodawaj do nich nieduże ilości tych
bardziej kalorycznych (banany, mango).
Instagram @iamafoodblog
#3 Unikaj smażonych potraw
Rano uważaj na dania z patelni –
tłuszcz może obciążyć żołądek.
Z tego powodu będziesz źle się czuć przez cały dzień, co odbierze ci apetyt i dodatkowo zaburzy regularność pozostałych posiłków. Jeśli chcesz włączyć do porannego menu oleje, postaw na odrobinę oliwy w sałatce, lekkie placuszki smażone na oleju kokosowym lub łyżkę masła orzechowego rozsmarowaną na kanapce.
Instagram @iamafoodblog
#4 Dorzuć superfood
Dodaj je do porannej kaszy albo placuszków
oraz traktuj jako przekąskę.
Mianem superfood określa się te składniki, które mają rozbudowane dobroczynne działanie na ludzki organizm, będąc smacznymi witaminami prosto z natury.
Wśród tych najzdrowszych produktów wyróżniamy
jagody goji, zieloną herbatę, kaszę quinoa, siemię lniane
i kokosy w postaci np. oleju lub wody ze świeżego owocu.
Instagram @iamafoodblog
#5 Wybieraj białko
Jedzenie napakowane białkiem to
świetny pomysł na śniadanie.
Pozwoli ci na długo pozostać sytą i zniechęci cię do sięgania po niezdrowe przekąski. Jedz jajka, serek wiejski lub jogurt grecki, które mają więcej protein niż ich zwykłe odpowiedniki.
Możesz do nich wkomponować zarówno owoce,
jak i warzywa, gdyż jajka i nabiał dobrze smakują
zarówno na słodko, jak i na słono.
Instagram @iamafoodblog
#6 Zmień przyzwyczajenia
Dodaj do zwykłych kanapek
niezwykłe składniki.
Przyzwyczaiłaś się, że każdego ranka zjadasz typowe kanapki? Zamień zwykłą bułkę z kilkoma plastrami żółtego sera i szynką, na pieczywo pełnoziarniste wypełnione chrupiącymi sałatami, awokado i łososiem.
Inne zdrowe dodatki, które możesz dodać do sandwicha,
to hummus i pesto. Te dwie pasty nadają posiłkom pysznego,
kremowego smaku i idealnie komponują się z warzywami.
Instagram @ariviere