31
01
2023
Czy makaron naprawdę tuczy? Poznaj zdrowe alternatywy
Instagram @clairerose
Chcesz mieć pod kontrolą liczbę spożywanych kalorii
i boisz się, że to oznacza pożegnanie z włoską pastą?
Odkryj, jak jeść makaron, by nie przytyć, a równocześnie
jakie zdrowe alternatywy mogą znaleźć się na talerzu.
Instagram @ariviere
Makaron z warzywami
Przygotowując dania na bazie makaronu, możesz oszukiwać
swoje zmysły – zmniejsz porcję pasty na talerzu,
a zamiast tego zapełnij go po brzegi kolorowymi
warzywami i jarskimi sosami domowej roboty.
Dzięki temu danie zyska na błonniku, jednak bez utraty na objętości i bez przekraczania limitów kalorii. Badania wskazują na to, że wkomponowywanie warzyw do głównego posiłku pozwala zaoszczędzić aż 350 kcal dziennie. Dodatkowo zawsze możesz serwować makaron w towarzystwie wieloskładnikowej sałatki.
Chrupanie surowych warzyw na boku pozwoli szybciej
zaspokoić głód, przy redukcji spożycia białej mąki.
Instagram @josefinehj
Makaron w wersji pikantnej
Serwuj makaron na ostro, by rozruszać metabolizm
i przyspieszyć spalanie kalorii.
Kapsaicyna, czyli składnik papryki chilli i innych pikantnych
przypraw wspiera trawienie oraz przetwarzanie
konsumowanych kalorii na energię dla ciała.
Najlepiej przygotuj sos arrabiata na bazie chili. Własnoręcznie komponowane sosy, bazujące na świeżych warzywach i przyprawach, zawierają znacznie mniejsze ilości tłuszczu i cukru oraz niepotrzebnych dodatków niż ich gotowe odpowiedniki. Taki domowej roboty sos można szczelnie zamknąć w słoiczku i trzymać w lodówce na wypadek niespodziewanego głodu.
Instagram @pernilleteisbaek
Sałatka makaronowa
Czy wiesz, że schładzanie makaronu i serwowanie go jako
sałatki pozwala na zmniejszenie jego indeksu glikemicznego
i zredukowanie negatywnych skutków spożywania białej mąki?
Bierze się to stąd, że obniżenie temperatury pszennych klusek zmienia ich strukturę chemiczną, wydobywając tzw. skrobię oporną. Efekt? Szybsze zaspokojenie głodu i uczucie sytości na wiele godzin. Zacznij więc serwować makaron jako sałatkę na zimno – możesz połączyć go z serem i surowymi warzywami, jak pomidorki koktajlowe, kukurydza, oliwki, jak również z rybami i świeżymi dressingami.
Instagram @josefinehj
Makaron pełnoziarnisty
Jeśli zależy Ci na redukcji ilości spożywanych kalorii
to najprostszą zmianą w codziennym jadłospisie
będzie wprowadzenie makaronu pełnoziarnistego.
Czas gotowania takiego produktu może być dłuższy, ale jego zaletą jest wysoka zawartość błonnika – nawet niewielka ilość zaspokaja głód i wyrównuje poziom cukru we krwi. Co więcej, nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych potraw na bazie makaronu – odsłona pełnoziarnista występuje w szerokiej dostępności kształtów i rodzajów, dokładnie takich samych jak w przypadku pasty z białej mąki.
Instagram @victoriaquitazu
Konjac
To znacznie odchudzona alternatywa dla pszennych
klusek, gdyż składa się głównie z wody i ma znikomą
ilość kalorii – zaledwie 8 kcal na 100 g.
Ten składnik z azjatyckim rodowodem
powstaje z rośliny Amorphophallus konjac.
Jest on nie tylko niskokaloryczny, ale i zupełnie beztłuszczowy oraz zawiera niski poziom cukrów, a przy tym duże ilości błonnika. Ma raczej neutralny smak i dobrze chłonie aromaty pozostałych dodatków, dlatego najlepiej komponuje się z wieloskładnikowymi sosami.
Instagram @josefinehj
Makaron z warzyw
Wystarczy zaopatrzyć się w prosty, kuchenny gadżet,
jakim jest spiralizator lub temperówka, by z warzyw takich
jak cukinia, dynia czy marchewka wyczarować zdrowy makaron.
Przeciskając wybrane składniki przez urządzenie, uzyskuje się cienkie, elastyczne paseczki, które można połączyć z ulubionym sosem, np. pomidorowym oraz dowolnym białkiem. Rezultat? Super zdrowa odsłona spaghetti.
Instagram @josefinehj