11
05
2023
Co zjeść przed treningiem, żeby spalić więcej kalorii?
Instagram @josefinehj
Na początek dobra wiadomość: tym, co jesz,
możesz wpływać na tempo metabolizmu.
By podkręcić spalanie, warto trzymać się dwóch zasad:
należy zjeść posiłek nie później niż na 30 minut
przed planowanym startem ćwiczeń oraz sięgnąć
po produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Co zjeść przed ćwiczeniami, aby mieć więcej
energii i efektywniej modelować ciało?
Instagram @josefinehj
Połączenie szybko dostarczających energię węglowodanów z pomagającym w budowaniu mięśni białkiem oraz odrobiną zdrowego tłuszczu sprawi, że będziesz w stanie ćwiczyć dłużej, a trening będzie bardziej efektywny. Oprócz kreatywnego menu treningowego, pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu organizmu – nie tylko wodą.
Badania wykazały, że kofeina zawarta w kawie i herbacie
podkręca termogenezę, która jest powiązana
ze spalaniem tłuszczu w czasie ćwiczeń.
Instagram @josefinehj
Czekoladwa owsianka z bananem
Składniki: płatki owsiane, mleko odtłuszczone,
czekoladowy puder proteinowy, banan, cynamon
Ugotuj owsiankę na szklance roślinnego mleka. Dodaj
łyżeczkę pudru proteinowego o smaku czekoladowym
(albo zastąp prawdziwym kakao) oraz połowę banana
w plasterkach. Na wierzchu posyp odrobinę cynamonu.
Instagram @josefinehj
Tortilla z masłem orzechowym i truskawkami
Składniki: pełnoziarnista tortilla, masło orzechowe,
kilka truskawek pokrojonych w plasterki
Tortille podgrzej przez 10 sekund w mikrofalówce,
posmaruj masłem orzechowym, pokryj
kawałkami truskawek, zawiń i... gotowe!
Instagram @josefinehj
Shake z zielonej herbaty i mleka migdałowego
Składniki: mleko migdałowe o smaku waniliowym,
zimna woda, zielona herbata w proszku, kostki lodu
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj. Pij od razu!
Instagram @josefinehj
Chlebek Ezechiela z twarożkiem na gorąco
Składniki: chlebek Ezechiela, niskotłuszczowy twarożek,
łyżeczka cynamonu, łyżeczka stewii, maliny, borówki
Chlebek Ezechiela to biblijne pieczywo z pszenicy, prosa,
jęczmienia, bobu, soczewicy i wiki, który możesz
kupić gotowy lub upiec sama i przechowywać
nawet przez kilkanaście dni.
Jedną kromkę opiecz, a następnie pokryj twarożkiem
wymieszanym z cynamonem i stewią. Włóż do piekarnika
na kilka chwil, by serek się rozpuścił. Podawaj z owocami.
Instagram @clairerose