17
11
2023
Co jeść na śniadanie, aby mieć płaski brzuch?
Instagram @activecactus
Podobno śniadane to najważniejszy posiłek dnia - daje nam
energię, rozwiewa poranną chandrę, a ponadto pomaga
nam pozytywnie nastawić się do obowiązków.
Wiele z nas zdaje się jednak omijać tę czynność lub
kompletnie o niej zapominać w natłoku obowiązków.
Jaki ma to wpływ na naszą sylwetkę i co powinnyśmy
powinniśmy spożywać o poranku? Podpowiadamy!
Instagram @annaastrup
Śniadanie - znaczenie dla organizmu
Kto z nas nie rozpoczynał dnia od tostów czy płatków z mlekiem. Nie jest jednak chyba zaskoczeniem, że takie śniadanie to bomba kaloryczna dla organizmu. Uboga dieta naraża nas na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia, a ta dobrze skomponowana może poprawić nawet nasz metabolizm i samopoczucie.
Czy powinniśmy pomijać śniadanie? Raczej nie zaleca się takich praktyk.
Niezależnie od tego czy lubimy jeść ten posiłek zaraz po przebudzeniu
czy stosujemy „fasting” (tak zwany post przerywany) śniadanie
powinno pojawić się w harmonogramie każdego dnia.
Dla niektórych rozpoczęcie dnia wczesnym posiłkiem napędza ich poranne zajęcia i stabilizuje poziom cukru we krwi. Inni mogą stwierdzić, że bez tego funkcjonują lepiej – nie jest to sytuacja jednoznaczna. Kluczem jest oczywiście słuchanie swojego ciała.
Instagram @sofiamcoelho
Co jeść na śniadanie?
Najważniejszy jest umiar i balans. Śniadanie powinno być lekkie, kolorowe i przemyślane. Węglowodany, które powodują skoki cukru we krwi ogranicz na rzecz błonnika, tłuszczy i białka. Te składniki odżywcze współdziałają ze sobą i spowolniają wchłanianie cukru do krwiobiegu, co pomaga utrzymać uczucie sytości i zapewnia stałe uwalnianie energii.
Jak ognia należy unikać przetworzonej żywności składającej się
głównie z rafinowanych cukrów i węglowodanów, które
szybko podnoszą nasze samopoczucie oraz energię,
aby potem je drastycznie obniżyć.
Zobacz także: Inspiracja dnia - Miranda Kerr
Instagram @naraaziza
Jakie produkty wybierać?
Zieleń to pożądany kolor w modzie jak i na twoim talerzu. Zadbaj więc o to, aby takie produkty jak: awokado, rukola, świeży ogórek czy pietruszka pojawiały się w codziennym jadłospisie. Warzywa łącz z oliwą, która będzie świetnym źródłem tłuszczu oraz z białkiem. Niezależnie czy wybierzesz jajka, ryby, jogurty czy serki, możesz mieć pewność, że skomponujesz idealny i zbilansowany posiłek, który będzie trzymał cię w ryzach przez długie godziny.
Chleb wcale nie jest wykluczony, pamiętaj jednak, aby pochodził
z dobrego źródła - rzemieślniczej piekarni lub zaufanego
dostawcy. Jeśli chcesz podkręcić swój metabolizm zadbaj o to, by
pieczywo było z ziarnami słonecznika, dyni lub siemienia lnianego.
Jeśli lubisz śniadania na słodko pamiętaj, żeby trzymać się podobnych zasad, a warzywa zamienić na owoce. Może być to pełnoziarnista granola z miodem i śliwką lub naleśniki z delikatnym serkiem oraz gruszką.
Pamiętaj, że słuchanie swojego ciała jest jednak najważniejsze
- to ono będzie podpowiadało ci co służy. W drodze do zdrowszego
trybu życia najważniejsza jest obserwacja
i stopniowe wprowadzanie zmian.
Instagram @annaastrup