23
04
2022
9-dniowe menu z warzyw i owoców: Ekspresowy detoks, kg w dół
W 9-dniowym detoksie warzywnym wcale
nie chodzi o to, byś została wegetarianką.
Celem jest usprawnienie trawienia, oczyszczenie krwi z toksyn, dostarczenie potężnej dawki witamin i minerałów oraz subtelne wysmuklenie sylwetki. Jeśli przeprowadzisz kurację zgodnie z planem stworzonym przez współpracującą z magazynem Harper's BAZAAR Amandę Chantal Bacon, poczujesz się lekka i pełna energii.
Menu każdego dnia podzielone jest na trzy stałe posiłki:
śniadanie, lunch i wczesną kolację.
Między lunchem a kolacją możesz zjeść jeden
z trzech sugerowanych zdrowych deserów.
Dzień pierwszy
Śniadanie: Zielony koktajl ze szpinaku, jarmużu, pietruszki i selera naciowego. Aby uzyskać kremową konsystencję, możesz dodać także awokado.
Lunch: Zupa z soczewicy podana z surówką ze szpinaku i pasternaka. Do gotującego się wywaru z warzyw wrzuć soczewicę, a całość przypraw startym imbirem, kuminem, kolendrą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Wczesna kolacja: Polenta na bazie kaszki kukurydzianej z dodatkiem grzybów, szparagów i tymianku.
Dzień drugi
Śniadanie: Tost z ciemnego pieczywa z pastą z awokado. Aby ją przygotować, rozgnieć owoc widelcem, a następnie wymieszaj z sokiem z cytryny i przypraw płatkami chilli.
Lunch: Brązowy ryż wymieszany z kiełkami fasoli Mung oraz marynowanymi warzywami domowej roboty. To może być np. marchewka, którą robi się w kilka chwil i jest gotowa do jedzenia już następnego dnia.
Wczesna kolacja: Faszerowana papryka. By smakowała wybornie, odkrój wierzch, wydrąż pestki i napełnij środek mieszanką komosy ryżowej, orzechów włoskich i pietruszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze około 150 stopni.
Dzień trzeci
Śniadanie: Mleko migdałowe z płatkami wielozbożowymi oraz banana.
Lunch: Purée z fasoli fava na grzance z żytniego chleba z posiekaną miętą, sałatą rzymska, pomidorkami cherry, czarnymi oliwkami i cytryną.
Wczesna kolacja: Zielone warzywa stir-fry (dowolne) z dodatkiem surówki z rukoli, jabłek oraz (ewentualnie) orzechów sosnowych. Warto ją doprawić octem jabłkowym.
Dzień czwarty
Śniadanie: Płatki owsiane z suszonymi owocami białej morwy. Płatki namocz na noc w mleku kokosowym, a rano podgrzej i wymieszaj z morwą.
Lunch: Purée z cukinii podane z duszonym szpinakiem oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. By wzmocnić smak, dodaj ulubione orzechy, sok z cytryny, miętę oraz płatki chilli.
Wczesna kolacja: Paszteciki z cukinii z sałatką typu Tabbouleh z dodatkiem kalafiora. Zetrzyj cukinię, posól, odsącz nadmiar wody, wymieszaj z mąką ryżową i piecz aż zbrązowieje. Tabbouleh przygotuj z surowego kalafiora, pomidorków, szalotek, mięty, soku z cytryny i kaszy typu sumac.
Dzień piąty
Śniadanie: Jogurt naturalny z pistacjami.
Lunch: Sałatka z ciecierzycy, kolendry, marynowanej marchewki i czarnych oliwek.
Wczesna kolacja: Spaghetti z makarony z komosy ryżowej z pomidorkami cherry, oregano i czosnkiem. Sos przygotuj na bazie oliwy z oliwek - wlej ją na dno garnka, dodaj posiekany na plasterki czosnek, następnie pomidorki pokrojone na połówki. Możesz przyprawić niewielką ilością brązowego cukru.
Dzień szósty
Śniadanie: Podwójna kanapka z masłem orzechowym i plasterkami banana.
Lunch: Sałatka na ciepło z soczewicy, gotowanych buraczków, szalotek i orzechów włoskich. By smakowała wyśmienicie, skrop ją dressingiem z octu balsamicznego.
Wczesna kolacja: Zapiekanka z rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem płatków chilli, zielonego groszku, pokrojonego na kawałki pora oraz tymianku. Wszystko wymieszaj, przełóż na naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Dzień siódmy
Śniadanie: Purée z kalafiora. Ugotuj go na parze i zmiksuj na gładko z łyżką oleju kokosowego i szczyptą soli.
Lunch: Tost z masą z awokado, liści miniaturowej odmiany salaty rzymskiej oraz pomidora.
Wczesna kolacja: Risotto z karczochami. Do czystego risotto z cebulką dodaj pod koniec gotowania karczochy pokrojone na ćwiartki oraz ewentualnie czosnek.
Dzień ósmy
Śniadanie: Pudding z nasion Chia. Wymieszaj poprzedniego dnia wieczorem nasiona chia z mlekiem kokosowym w proporcji 1:3 i zostaw na noc.
Lunch: Biała fasolka z dodatkami. Do ugotowanej, ciepłej białej fasolki dodaj posiekaną szałwię i czerwoną cebulkę. Polej dressingiem z kiełków nasion dyni, cytryny, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz posiekanej natki pietruszki.
Wczesna kolacja: Makaron z cukinii z zielonym pesto miętowym, miodem i pieczoną marchewką. By przeobrazić cukinię w linguine, pokrój je na cienkie plastry wzdłuż, a następnie każdy z nich na wąskie paseczki.
Dzień dziewiąty
Śniadanie: Mleko migdałowe z dodatkiem organicznej granoli oraz borówkami.
Lunch: Słodkie ziemniaki z warzywami gotowanymi na parze. Ziemniaki ugotuj i rozgnieć na gładką masę. Konsumuj do ulubionymi dodatkami.
Wczesna kolacja: Pszenica farro na ciepło z pieczonym czosnkiem, rozmarynem i orzeszkami piniowymi, skropiona octem balsamicznym i sokiem z cytryny.
Codziennie po lunchu możesz pozwolić sobie
na słodką przekąskę. Staraj się ograniczyć
do jednej z trzech dopuszczalnych w diecie opcji.
Mus z awokado z dodatkiem czekolady. Zmiksuj całe awokado z naturalnym kakao, miodem oraz odrobiną wody, przełóż do małego naczynka, a następnie schłodź w lodówce.
Pudding z jagód. Zmiksuj jagody albo wiśnie z odrobiną wody i miodu, wymieszaj z nasionami chia i konsumuj po schłodzeniu.
Dwie kanki gorzkiej czekolady organicznej. Szukaj w sklepach z ekologiczną żywnością.