19
04
2023
Co z czym jeść, żeby chudnąć? Sztuka łączenia jedzenia
Instagram @josefinehj
Zdrowe + zdrowe = super zdrowe!
Aby podkręcić pozytywne działanie niektórych warzyw,
naturalnego jogurtu albo zielonej herbaty, wystarczy
łączyć je z właściwie dobranymi dodatkami.
Te, poprzez naukowo potwierdzone wzmocnienie ich
uzdrawiającego wpływu na zdrowie, będą poprawiały
samopoczucie, ulepszały dietę i odchudzały sylwetkę.
Co ważne, każdy z przedstawionych duetów jest
łatwo dostępny i osiągalny cenowo, więc możesz
od zaraz zacząć testować nowe, zdrowsze menu.
Instagram @vikiortner
Łosoś i kurkuma
Kombinacja DHA, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz
zawartego w kurkumie związku chemicznego o nazwie
kurkumina, znacząco obniża ryzyko powstawania
nowotworów, szczególnie raka piersi.
Jak przygotować taki zdrowy lunch?
Wystarczy natrzeć filety z łososia kurkumą przed
rozpoczęciem pieczenia lub gotowania na parze.
Instagram @pernilletesibaek
Brokuł i rzodkiewka
Podczas gotowania brokułów, cenny enzym
myrozynaza ulega zniszczeniu.
Jego działanie umożliwia sulforafanowi (również obecnemu
w brokułach), który walczy z komórkami nowotworowymi,
przekształcać się w aktywną formę. By uzupełnić poziom
myrozynazy, wystarczy konsumować brokuły w duecie z
surową rzodkiewką, która także jest bogata w ten enzym.
Instagram @pernilletesibaek
Jogurt naturalny i granola
Kiedy kupujesz jogurt śniadaniowy, dbaj o to, by zawierał
żywe kultury bakterii, które wspomagają właściwe
funkcjonowanie układu pokarmowego.
Granola, super bogata w błonnik, tworzy z nim doskonałe,
usprawniające metabolizm połączenie, dbając o poprawny
przebieg trawienia i gwarantując uczucie lekkości przez cały dzień.
Instagram @josefinehj
Zielona herbata i cytryna
Sok z cytryny konserwuje antyoksydanty
zawarte w naparze z zielonej herbaty.
Dzięki niemu nie ulegają one przedwczesnej degradacji
jeszcze zanim zostaną wykorzystane przez komórki organizmu.
Wystarczy dosłownie odrobina zawiarającego witaminę C soku, by zahamować działanie katechin uszkadzających przeciwutleniacze.
Instagram @viktoriaquitzau
Brązowy ryż i cebula lub czosnek
Kiedy będziesz szykowała lunch z dodatkiem brązowego
ryżu, podsmaż na patelni odrobinę cebulki
albo czosnku i wszystko wymieszaj.
Związki siarki obecne właśnie w cebuli i czosnku wspomagają
znacząco wchłanianie żelaza oraz cynku z produktów
pełnozbożowych, wpływając tym samym na metabolizm.
Instagram @viki.ortner