10
07
2022
Ziemniaki – zdrowe warzywo na placki i nie tylko
fot. materiały prasowe
Czy wyobrażasz sobie obiad w polskim domu bez ziemniaków? Chociaż zaczęto je uprawiać na naszych ziemiach stosunkowo niedawno, bo w XIX wieku, to dzisiaj są obecne na stole częściej niż jakiekolwiek inne warzywo. I dobrze, bo ziemniaki są sycące, dostarczają cennych witamin i minerałów oraz wbrew temu, co się powszechnie uważa, nie przyczyniają się do wzrostu wagi ciała.
fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
Jak przyrządzać doskonałe ziemniaki?
Niezależnie od tego, jaki rodzaj ziemniaków wybierzesz, pamiętaj, że najwięcej witamin i minerałów znajduje się pod skórką. Dlatego ziemniaki należy obierać cienko, a jeszcze lepiej gotować czy piec je razem ze skórką. Wiedz też, że witaminy z ziemniaków rozpuszczają się w wodzie, dlatego gdy obierasz je z myślą o gotowaniu, nie zostawiaj ich na długo zalanych wodą. Ziemniaki gotuj w małej ilości osolonej wody, krótko i od razu podawaj. W ten sposób ograniczysz wypłukiwanie najważniejszych wartości odżywczych. Jeszcze lepiej będzie, jeśli ziemniaki zaczniesz przygotowywać na parze lub zapiekać w całości w piekarniku. Wiele osób po gotowaniu ziemniaków wylewa wodę wprost do zlewu. Tymczasem może być ona wykorzystana do przyrządzania zup i sosów.
Smażenie ziemniaków jest najmniej zdrową formą ich przyrządzania, ponieważ warzywo traci najwięcej ze swoich cennych witamin i minerałów. Jeśli lubisz chipsy czy frytki, pamiętaj o tym, by nie gościły one często na Twoim stole, szczególnie jeżeli dbasz o zdrowie oraz sylwetkę.
Ziemniaki, których nie należy używać
Gdy kupujesz ziemniaki, zawsze zwracaj uwagę na wygląd bulw. Nigdy nie używaj tych z kiełkami, zielonych czy ze śladami pleśni. W ziemniakach kiełkujących występuje solanina. To toksyczny związek, który prawdopodobnie ma właściwości rakotwórcze. Jeśli bulwa ma drobne kiełki, możesz je głęboko wykroić. Nie używaj natomiast wywaru po gotowaniu takich bulw.
Materiał zewnętrzny