03
11
2015
Zielony mini torcik czekoladowy z bitą śmietaną i matcha tea
fot. iamafoodblog.com
Uwielbiamy stronę prowadzoną przez Stephanie Le - I am a Food Blog. Blogerka łączy kuchnię europejską z azjatyckimi recepturami, kreując niepowtarzalne przepisy na śniadania, lunche, przekąski i... desery! Na ta ostatnie szczególnie mamy ochotę, kiedy dni stają się coraz krótsze.
Zielony torcik w rozmiarze mini to jeden z naszych ulubionych wpisów - początkowo głównie ze względu na oryginalne, apetyczne zdjęcia, ale po upichceniu go we własnej kuchni, także z powodu niezwykłego smaku i puszystej konsystencji kremu.
Ten domowy deser prezentuje się niczym słodkości z nowojorskiej cukierni!
W naszej wersji został on wzbogacony łyżeczką chlorelli, która dodatkowo nasyciła jego kolor oraz wzbogaciła o istotne wartości odżywcze. Chlorella od PurellaFood naturalnie odkwasza organizm, usuwając z niego toksyny, wspomaga metabolizm, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a dodatkowo przywraca skórze blask i promienność.
SKŁADNIKI (na 3 mini torciki)
pół kubka śmietany do ubijania
1 łyżeczka matcha tea
12 ciasteczek czekoladowych
dodatkowo: 1 łyżeczka Chlorelli PurellaFood
fot. iamafoodblog.com
PRZYGOTOWANIE
Używając ręcznego miksera, ubij śmietanę, a w połowie procesu dodaj matcha tea oraz, opcjonalnie, chlorellę. By uformować torciki, układaj ciasteczka, a pomiędzy nie wkładaj po dwie łyżeczki zielonego kremu śmietanowego. Kiedy będą wysokie jak na zdjęciu, schowaj porcje do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasteczka będą wilgotne, a śmietana nadal puszysta - dokładnie o taki efekt chodzi!
fot. iamafoodblog.com
Autorka przepisu, do przygotowania deseru użyła czekoladowych ciateczek Nabisco, które można zamówić między innymi na Amazon.com.
Więcej zielonych przepisów znajdziesz
pod tagiem #Green #Menu