21
07
2013
Zielony krem z młodego bobu i szpinaku z bazylią
fot. klastyling.com
Zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na dekoracyjną zupę, w 20 minut gotujemy krem z zielonego groszku. Mrożony sprawdza się przez cały rok, ale w lipcu wolimy korzystać z jego sezonowego zastępcy - bobu. To lunch idealny!
Składniki: Oliwa z oliwek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka posiekanej cebuli, pół ząbka czosnku,, 500 ml wody, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu, 150 g szpinaku, opłukanego, 4 plasterki szynki parmeńskiej, świeża bazylia
fot. kuzinavanje.com
Do garnka wlej oliwę, dodaj masło, cebulkę i czosnek. Duś na małym ogniu przez około 5 minut. Wlej wodę, wsyp sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
Do gotującej się wody dodaj bób, a kiedy znów będzie wrzeć, także szpinak. Po chwili zdejmij garnek z ognia, dodaj szynkę oraz bazylię i zmiksuj.
Podawaj z grzaneczkami czosnkowymi lub cieplutkimi bułeczkami kukurydzianymi.