03
01
2015
Zielona sałatka z brokułów i quinoa #healthy #vege #lunch
fot. thefirstmess.com
Zdrowy, zielony lunch? Czemu nie, ostatecznie od pierwszego stycznia miałaś przejść na dietę! Ta sałatka, warzywno-kminkowo-chrzanowa, jest niesamowicie smaczna, sycąca i... po prostu pięknie wygląda! Możesz ją nosić codziennie do pracy i konsumować w wolnej chwili. Yummy!
Składniki chrzankowo-kminkowego dressingu:
2 łyżeczki startego chrzanu
sok z połowy cytryny
łyżeczka octu jabłkowego
sól + pieprz
pół łyżeczki kminku
2 łyżeczki musztardy dijon
łyżeczka syropu klonowego
3 łyżeczki oliwy
łyżeczka oleju lnianego
fot. thefirstmess.com
Składniki sałatki:
1 szalotka w cienkich plasterkach
1/3 szklanki octu jabłkowego
sól + pieprz
łyżeczka syropu klonowego
1/4 szklanki quinoa (komosa ryżowa)
2 brokuły rozdrobnione
1 kalafior rozdrobniony
1 jabłko pokrojone w postkę
3 łyżki posiekanego koperku
1/4 szklanki posiekanych migdałów
Zacznij od dressingu. Wszystkie składniki zblenduj na gładko i dopraw solą oraz pieprzem w proporcjach, jakie lubisz najbardziej. Posiekaną szalotkę przełóż do małej miseczki, zalej octem jabłkowym, dodaj sól, pieprz oraz syrop klonowy, wymieszaj i odstaw.
fot. thefirstmess.com
W rondelku przygotuj quinoa. Zalej przygotowaną porcję połową szklanki wody, podgrzej na małym ogniu i poczekaj aż wchłonie wodę. Po około 12 minutach odstaw do ostudzenia. Brokuła i kalafiora gotuj na parze przez 3-4 minuty - nie chodzi o to, aby były zupełnie miękkie, ale tylko delikatnie zblanszowane.
Brokuły i kalafiora połącz z pozostałymi składnikami sałatki. Dodaj odcedzoną z zalewy szalotkę i wszystko wymieszaj z dressingiem. Gotowe!
Jeszcze więcej zielonych pyszności znajdziecie pod hasłem #Green #Menu