23
01
2016
Włoska pizza z sosem z pomidorów, mozarellą i listkami bazylii
fot. honestlyyum.com
Czas na włoską pizzę! Oliwa, pomidory i mozarella... To będzie wspaniała kolacja. Aby smakowała tak jak w rzymskim ristorante, zagnieć ciasto odpowiednio wcześniej, dając mu czas na wyrośnięcie. Pizza per tutti!
Składniki:
1 kg mąki pszennej
3 filiżanki ciepłej wody
łyżeczka soli
szczypta suszonych drożdży
domowy sos pomidorowy z odrobiną czosnku
mozarella
kilka listków bazylii
oliwa
fot. honestlyyum.com
Ciepłą wodę wlej do dużej miski. Do małej miseczki wsyp drożdże i zalej je 3 łyżkami ciepłej wody. Odstaw drożdże i zajmij się wymieszaniem mąki. Wsyp ją do dużej miski wypełnionej wodą i dokładnie rozprowadź.
Odstaw na 30 minut, a po upływie tego czasu dodaj drożdże, sól i skrop wszystko oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 6 godzin, by idealnie wyrosło.
fot. honestlyyum.com
Rozgrzej piekarnik do 300 stopni, ciasto podziel na 5 równych części i z każdej uformuj placek. Ciasto posmaruj domowym sosem pomidorowym i przykryj kawałkami mozarelli.
Pyszny sos zrobisz w kilkanaście minut ze świeżych pomidorów smażonych na patelni z ząbkiem czosnku i szalotką. Po 5-7 minutach pieczenia pizza będzie gotowa. Skrop ją oliwą, udekoruj świeżą bazylią i ciesz się smakiem Italii!