18
07
2015
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #1
The Coveteur
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w menu każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Dieta osób z modowej branży kojarzy się najczęściej z liczeniem kalorii, odmawianiem sobie przyjemności i ciągłymi wyrzeczeniami. Nic bardziej mylnego!
Modelki dbają o swoje zdrowie i przykładają ogromną wagę do tego, co ląduje na ich talerzu, gdyż doskonale wiedzą, że to, jakiego paliwa dostarczą organizmowi, przełoży się na samopoczucie podczas pracy oraz naturalnie piękny wygląd. Lata doświadczenia w modelingu uczą wsłuchiwania się we własne ciało, co pozwala zrozumieć, które produkty służą mu najlepiej, a jakich powinno się unikać. Modelki to często wspaniałe kucharki, zwracające szczególną uwagę na jakość składników i potrafiące tak komponować przepisy, by nie tylko rozpieszczały podniebienie oryginalnym smakiem, ale również wpływały dobroczynnie na cały organizm.
W cyklu Menu Modelki będę dzielić się autorskimi pomysłami, które polecam moim podopiecznym dbającym o linię, a równocześnie pragnącym odżywiać się rozsądnie i zdrowo. Spróbuję udowodnić, że dieta modelki nie jest wcale monotonna ani pełna wyrzeczeń.
The Coveteur
ŚNIADANIE: MUS Z KASZY JAGLANEJ
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, 2 łyżki miodu, łyżka gorzkiego kakao
KROK po KROKU: Kaszę opłukać zimną wodą, a następnie zalać wrzątkiem. W garnku podgrzać mleko, dodać kaszę, gotować około 20 minut do momentu wchłonięcia płynu i odstawić do przestygnięcia. Ostudzoną kaszę przełożyć do blendera, dodać kakao, miód, odrobinę mleka i dokładnie zmiksować.
Propozycja podania: Szklankę napełnić musem z kaszy, kawałkami jabłka i banana, przełożyć warstwą domowego dżemu i posypać deser tartą gorzką czekoladą.
The Coveteur
OBIAD: MAKARON Z WARZYWAMI
Składniki: 1/2 paczki makaronu pełnoziarnistego (np. świderki,) 1/2 słoika pomidorów suszonych, w zalewie, 1/2 cukinii, paczka świeżego szpinaku baby, oliwa z zalewy po pomidorach, pieprz, sól, bazylia suszona, czosnek granulowany
KROK po KROKU: Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i wrzucić opłukany szpinak. Pomidory i cukinię pokroić, dodać na patelnię, gdy szpinak zmniejszy objętość. Doprawić pieprzem i solą, smażyć do momentu aż cukinia zmięknie. Makaron wrzucić na patelnię, wymieszać dokładnie z warzywami i posypać bazylią oraz czosnkiem.
Propozycja podania: Po przełożeniu na talerz polać makaron łyżką oliwy z suszonych pomidorów i posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
The Coveteur
KOLACJA: SAŁATKA Z SEREM KOZIM
Składniki: sałata lodowa + rukola, 1/3 opakowania twardego sera koziego, kilka czerwonych winogron, kiełki brokuła, kawałek pieczonego indyka, garść orzechów włoskich, szczypta soli, łyżeczka zimnej wody, świeżo zmielony pieprz, po jednej łyżce miodu, oliwy i musztardy
KROK po KROKU: Sałaty, kiełki i pokrojone składniki przełożyć do miski. Posypać odrobiną soli oraz orzechami włoskimi. Przygotować sos: do słoiczka wlać łyżkę oliwy, miodu, wody, dodać musztardę i świeżo zmielony pieprz. Zakręcić słoik i energicznie potrząsać do momentu połączenia składników.
Propozycja podania: Sałatkę podawać z pełnoziarnistymi tostami posmarowanymi domowym masłem ziołowo-czosnkowym.
The Coveteur