18
06
2014
Weekendowe Sushi Burrito - mix kuchni japońskiej & maksykańskiej
fot. dine-dash.com
Uwielbiamy Dine & Dash - świetny, lifestyle'owy blog tworzony przez trzy dziewczyny zakochane w modzie, pysznym jedzeniu i urokliwych miejsach. W dziale #FOOD prezentują przepisy na oryginalne i totalnie stylowe smakołyki, takie jak mix sushi... z burrito.
Z krzyżówką sushi i burrito po raz pierwszy zetknęłam się w San Francisco, w lokalu o zachęcającej nazwie Sushirrito - wspomina Karolina Wiercigroch, która wymyśla, przygotowuje i fotografuje każdą potrawę, którą znajdziecie na blogu. - Od tego czasu jestem wielkim sympatykiem prostego i genialnego pomysłu podawania sushi w formie meksykańskiego burrito.
Poniższy przepis jest dosyć klasyczny, ale w przypadku sushi burrito wszystkie chwyty są dozwolone. W wodorosty i ryż możemy oczywiście zawinąć surowe lub pieczone ryby albo krewetki usmażone w tempurze, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić je złocistym bekonem, pieczoną wieprzowiną, chrupiącym kurczakiem, soczystym rostbefem albo plastrami grillowanego bakłażana.
fot. dine-dash.com
Składniki na cztery porcje: szklanka ryżu do sushi, 3 łyżki octu ryżowego, łyżka cukru, łyżeczka soli, 4 listki nori
Dodatki: 2 kawałki świeżego łososia, zielony ogórek, serek kremowy, świeża kolendra, świeży szpinak, wasabi, sok z limonki, sos sojowy
Ryż należy opłukać kilka razy w zimnej wodzie, a następnie przełóżyć do garnka, zalać wodą, przykryć i odstawić na około 20 minut do nasiąknięcia. Następnie trzeba zagotować go pod przykryciem, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10-12 minut. Na czas kolejnych 10 minut należy go zostawić pod przykryciem.
Żeby przygotować zaprawę do ryżu, wystarczy wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą oraz podgrzać na patelni do rozpuszczenia. Dodajemy ją do ugotowanego ryżu i odstawiamy do ostygnięcia.
Dodatki należy pokroić na kawałki, a nori rozłożyć na bambusowej macie. Na środku rozkładamy równomiernie ryż, a na nim dodatki (przy dolnej krawędzi). Całość zawijamy, a gotowe rolki owijamy w papier pergaminowy. Każdą porcję kroimy na pół i... jemy jak burrito!
Aby nie przegapić żadnych nowości z Dine & Dash, już teraz dołączcie do likepage'a na Facebook.com >>>