03
07
2014
Veggie burger z plastrami mango i pikantnym sosem #yummy
fot. thefirstmess.com
Ostatnio ktoś nam powiedział, że burgery są już strasznie passé. My jednak jesteśmy zdania, że fakt, że wyszły z niszy, stając się się kulinarnym mainstreamem, a przy okazji odczarowały swoją fastfoodową historię, tylko dodaje im uroku.
Burger może być slow foodem w najlepszym wydaniu, a nawet wegeteriańskim przysmakiem najwyższej próby - szczególnie, jeśli uda Wam się przyrządzić go z przepisu The First Mess - jednego z najpyszniejszych blogów kulinarnych, ostatnio nagrodzonego prestiżową nagrodą przez magazyn Saveur.
Przepis jest o tyle udany, że zostawia spore pole do osobistych eksperymentów - można dobierać zioła i dodatki wedle własnego uznania. Z podanych porcji uda się przygotować około 6 burgerów.
fot. thefirstmess.com
Składniki burgerów:
pół szklanki prosa
pół szklanki ryżu basmati
pół szklanki wymieszanych orzechów i nasion słonecznika
obrany ząbek czosnku
3/4 szklanki posiekanej czerwonej cebulki
pół szklanki startej marchewki
3/4 szklanki pokrojonego drobno tempeh (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki drożdży w proszku
suszone zioła wedle uznania
sól i pieprz
2 łyżki wody
Dodatki do bułeczek:
Olej z pestek winogron
Liście ulubionej sałaty
Sos Sriracha
Dojrzałe mango w plasterkach
Krążki czerwonej cebuli
Ulubione kiełki
fot. thefirstmess.com
Zacznij od ugotowania prosa i ryżu w garnku z połową szklanki wody. Po kwadransie, kiedy masa będzie już miękka, dodaj do niej resztę składników na wege kotleciki i dokładnie wymieszaj.
Uformuj około 6-7 pasztecików, każdy owiń folią i schowaj na godzinę do zamrażrki, by ciasto stało się jędrne. Następnie na dużej patelni rozgrzej olej z pestek winogron i usmaż burgery na złoto.
Bułeczki, najlepiej kukurydziane, opiecz. Do środka włóż zieleninę i mango, dodaj paszteciki, a wszystko skrop sosem Sriracha. Smacznego!
Po więcej kulinarnych receptur zajrzyj do działu #COOK