14
10
2014
Tartinki z kozim serem, prosciutto oraz figami #party #menu
fot. honestlyyum.com
O ile surowe figi nie każdemu mogą zasmakować, o tyle te same owoce po lekkim ugrillowaniu stają się niesamowicie delikatne, soczyste, słodkie i pokryte cieniutką warstewką naturalnego karmelu.
Są idealnym dodatkiem smakowym i wizualnym do kanapeczek w paryskim stylu. Położone na chrupiącym pieczywie pokrytym podsmażoną szalotką, kozim serem i prosciutto będą perfekcyjnym uzupełnieniem przekąsek na domowym party.
fot. honestlyyum.com
Składniki:
10 świeżych fig, kilka kromek pieczywa, kilka szalotek drobno posiekanych, kilka plastrów prosciutto, ulubiony ser kozi, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sos balsamico, sól, pieprz
Umyj figi, przekrój na połówki, posmaruj odrobiną oliwy i rozłóż na blasze w rozgrzanym piekarniku. Przypiekaj około 2-3 minut. Posiekane szalotki wrzuć na patelnię z oliwą i odrobiną soli. Kiedy zaczną brązowieć, wlej nieco wody i smaż jeszcze przez 5-7 minut aż będą złote.
fot. honestlyyum.com
Pieczywo skrop oliwą i włóż do piekarnika, aby subtelnie się opiekło. Po wyjęciu natrzyj jego powierzchnię ząbkiem czosnku. Połóż porcję szalotek z patelni, przykryj kilkoma kawałeczkami koziego sera oraz okazałym plastrem prosciutto. Udekoruj figą, skrop balsamico, posyp pieprzem. Podawaj na ciepło!
Więcej przepisów na domowe party znajdziesz w dziale #COOK