06
07
2013
Tartaletki ze świeżymi malinami - sezonowa pychotka #yummy
Tartaletki z malinami, fot. Sweet Bakes
I wreszcie nastała długo wyczekiwana era malin! Nie ma lepszego momentu w roku na kulinarne eksparymenty na słodko, a malutkie, zgrabne tartaletki z owocami sezonowymi to wprost wymarzone menu dla każdej elegantki. Co najważniejsze, szykowanie deseru jest naprawdę banalne i spokojnie możesz zaryzykować, nawet jeśli Twoje dotychczasowe doświadczenia z preparacją słodyczy ograniczają się do... wsypywania cukru do latte na mleku sojowym.
Składniki na ciasto: 200g mąki, 70g cukru pudru, 100g zimnego masła, 1 jajko
Składniki na krem: 250g mascarpone, 150g śmietany kremówki, 500g świeżych malin
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja i mąkę. Wymieszać szybkimi ruchami, tak aby doszło do połączenia się składników. Z powstałego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki.
Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim foremki i równomiernie ponakłuwać widelcem. Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać mascarpone i całość połączyć mikserem. Upieczone tarty wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia, następnie pokryć grubą warstwą kremu i posypać świeżymi malinami.