10
06
2017
Tarta z truskawkami i serkiem ricotta na garden party
fot. topwithcinnamon.com
Nawet Carrie Bradshaw, która jak wiadomo w piekarniku trzymała swetry, poradziłaby sobie z tą szalenie prostą recepturą na tartę truskawkową. To znakomity przepis na domowe garden party - prosty, niewymagający szczególnych zdolności kulinarnych, ani zakupów w specjalistycznych sklepach. Wszystkie składniki z powodzeniem kupisz w osiedlowym sklepie, a całość przyrządzisz bez większych dramatów!
Składniki ciasta
80 g mąki uniwersalnej
80 g mąki żytniej
80 g cukru pudru
Pół łyżeczki soli
2 łyżeczki brązowego cukru
125 g niesolonego, schłodzonego masła
Łyżeczka octu jabłkowego
3 - 5 łyżek lodowatej wody
fot. topwithcinnamon.com
Składniki dekoracji
200 g serka ricotta
2 łyżki pełnotłustego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
450 g małych, umytych truskawek
3 łyżki dżemu truskawkowego albo morelowego
Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier i sól w średniej wielkości misce. Dodaj pokrojone masło i postaraj się połączyć z suchymi składnikami aż wszystko nabierze piaskowej struktury. Wlej ocet jabłkowy w zimną wodę, a następnie skrop miksturą zawartość miski. Wyrabiaj ciasto, dodając powoli resztę płynu, aż uformujesz zgrabną kulkę.
Rozgnieć ją odrobinę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki - najlepiej na całą noc, choć 2-3 godziny w wyjątkowych sytuacjach również wystarczą.
fot. topwithcinnamon.com
Posmaruj powierzchnię ciasta białkiem jajka i rozpocznij pieczenie. Po około 20 - 25 minutach, kiedy nabierze złocistego koloru, będzie gotowe. Zanim zaczniesz dekorować kruchą podstawę owocami, pozwól jej zupełnie wystygnąć. Truskawki pokrój na kawałeczki i wymieszaj z cukrem w osobnym naczyniu. Ricottę zmiksuj z jogurtem i również dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz ekstrakt waniliowy.
Na ostygniętym spodzie rozprowadź serek i dżem oraz rozłóż owoce. Pokrój na kawałki i serwuj od razu!
Więcej słodkich receptur znajdziesz pod hasłem DESERY