17
04
2017
Tajemnice królewskiej kuchni według Darrena McGrady
Księżna Diana
Darren McGrady, dawny szef królewskiej kuchni, przez 11 lat serwował dania dla brytyjskiej królowej Elżbiety II, księżnej Diany, a także księcia Karola, Williama i Harry'ego. Obecnie słynny kucharz świętuje wydanie swojej drugiej książki zatytułowanej The Royal Chef at Home: Easy Seasons Entertaining, w której zdradza sprawdzone przepisy na szykowne dania prosto z Pałacu Buckingham.
Przy okazji premiery publikacji Darren McGrady ujawnił
zwyczaje kulinarne mieszkańców królewskiej rezydencji.
I tak, Diana była zwolenniczką zdrowego odżywiania: stroniła od czerwonego mięsa, a najczęściej prosiła o dania z kurczaka i ryb albo wegetariańskie. Z kolei mali książęta, w tajemnicy przed swoją nianią, ale za przyzwoleniem mamy, byli dokarmiani ulubionymi daniami dorastających chłopców: pizzą i pieczonymi ziemniakami.
The Royal Chef at Home: Easy Seasons Entertaining
Ciekawostkę stanowi także dieta samej królowej.
Elżbieta II jest bardzo zdyscyplinowana, chwali oszczędność i wbrew pozorom nie jada przesadnie ekstrawaganckich dań. Spożywa cztery niewielkie posiłki dziennie, unika ziemniaków i produktów ze skrobią, równocześnie stawiając na dania pełne białka i świeżych warzyw. Od czasu do czasu pozwala sobie na czekoladę oraz ulubiony deser – czekoladowy biszkopt.
Natomiast książę Filip to prawdziwy smakosz lubujący się w wykwintnych połączeniach. Książę Karol z kolei ceni sobie produkty organiczne prosto z własnego ogródka.