24
12
2016
Szykowna sałata na bazie jarmużu z pestkami dyni i tahini
fot. honestlyyum.com
Na świątecznym stole, obok tradycyjnych pyszności, nie może zabraknąć lekkich sałat i subtelnych przekąsek, które uwspółcześnią bożonarodzeniowe menu. Ta pyszna i zdrowa receptura z bloga Honestly Yum to zielona baza, fit dodatki i wreszcie pełen smaku dressing z dodatkiem pasty tahini.
fot. honestlyyum.com
SKŁADNIKI
Opakowanie jarmużu albo innej ciemnej sałaty
Pół główki niegotowanego kalafiora
Kubek ziarenek granata
Kubek pestek dyni
2-3 łyżki pasty tahini
Sok z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
3/4 szklanki wody
Pół łyżeczki czosnku w proszku
Pół łyżeczki cebuli w proszku
fot. honestlyyum.com
Zacznij od przygotowania dressingu. Na rozgrzaną, suchą patenię wrzuć pastki dyni i delikatnie je upraż. Połowę porcji włóż do naczynia do blendowania, dodaj tahini, czosnek i cebulę w proszku, sok z cytryny, ocet jabłkowy oraz pół kubka wody. Blenduj tak długo aż powstanie gładka masa.
Pokrój kalafiora na cienkie plastry, pozbywając się twardych części.
Rozłóż go na liściach jarmużu, nałóż dressing, ziarenka granata
i resztę pestek dyni. Gotowe!