04
01
2016
Szwedzkie ciastka czekoladowe z kruszonymi pistacjami
fot. iamafoodblog.com
Kiedy blogerka uchodząca za mistrzynię azjatyckich przysmaków odtwarza przepis swojej nagradzanej koleżanki z branży, musi powstać coś pysznego! I tak właśnie się stało, gdy Stephanie, autorka iamafoodblog.com, postanowiła upiec mini ciastka czekoladowe opracowane przez Izy z topwithcinnamon.com i opisane w jej pierwszej, autorskiej książce kulinarnej. Całość inspirowana jest skandynawskim przysmakiem dedykowanym aktualnej, mroźnej porze roku.
fot. iamafoodblog.com
SKŁADNIKI
(na 12 małych porcji)
10 łyżek masła solonego
Pół kubka kakao
1 i 3/4 kubka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek (minus 2 łyżki) mąki
Pół łyżeczki cynamonu
3 duże jajka
Cukier puder do dekoracji
Bita śmietana
Pokruszone pistacje
fot. iamafoodblog.com
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Każdą z foremek natłuść i wysyp od środka niewielką ilością mąki. Jeśli nie posiadasz aż 12 małych naczyń, możesz przygotować ciasto w formie o średnicy 7 cali. Na średniej wielkości patelni rozpuść masło. Po zdjęciu z ognia dodaj do niego kakao, cukier, wanilię, mąkę, cynamon i jajka.
Całość dobrze wymieszaj. Przelej ciasto do formy lub foremek. Jeśli pieczesz 12 porcji, włóż je do piekarnika na 10-15 minut. Jeśli zdecydowałaś się na jedną blachę, czas wypiekania to 20-30 minut. Po przestudzeniu, tuż przed podaniem, dekoruj tę aromatyczną słodkość cukrem pudrem, bitą śmietaną oraz pistacjami.
Więcej apetycznych przepisów
znajdziesz pod hasłem #DESERY