09
05
2017
Szpinakowe tagliatelle ze świeżą szałwią, pieprzem & parmezanem
fot. iamafoodblog.com
Potrafisz robić domową pastę? Fantastycznie! Jeśli jednak niekoniecznie znasz się na rzeczy, pobiegnij do pobliskiego marketu i znajdź najlepszy gotowy makaron szpinkowy, który w domowym zaciszu ulepszysz za sprawą prostego przepisu z iamafoodblog.com. Zielone tagliatelle z aromatycznym dodatkiem szałwii, masła i parmezanu to comfort food z prawdziwego zdarzenia.
Szczególnie dla wielbicielek włoskich receptur!
fot. iamafoodblog.com
SKŁADNIKI
(porcje dla dwóch osób)
tagliatelle szpinakowe (tyle, ile potrzebujesz)
2 łyżki dobrego masła
8 listków świeżej szałwii
2 łyżki (przynajmniej) startego parmezanu
łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
fot. iamafoodblog.com
Szminakowy makaron gotuj w osolonej wodzie. W tym samym czasie rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Wrzuć listki szałwii i po chwili zdejmij z kuchni. Wlej sok z cytryny. Ugotowany makaron odcedź, zostawiając na nim odrobinkę wody i przerzuć na patelnię. Postaw ją z powrotem na kuchni i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając.
fot. iamafoodblog.com
Na koniec dodaj parmezan oraz pieprz i... ciesz się aromatyczną,
łatwą w przygotowaniu pastą we włoskim stylu!