12
07
2013
Sałata z czereśniami & chilli - sezonowy lunch #yummy
fot. cucinandoconmiasorella.blogspot.it
Jesteśmy w samym środku sezonu czereśniowego i, tak prawdę mówiąc, najchętniej jadłybyśmy je na śniadanie, obiad i kolację. OK, może przesadzamy, faktycznie - na śniadanie lepsze będą jagody, które darzymy bezwarunkową miłościa! Jak przygotować coś z czereśniami w roli głównej, ale utrzymanego w lunchowej aurze? Sałata z dodatkiem owoców, serka ricotta i pikantnymi papryczkami wydaje się być strzałem w dziesiątkę!
Składniki na sałatę: sałata typu roszponka, wydrylowane czereśnie, pudełczko serka ricotta, papryczka chilli (pokrojona w plasterki)
Składniki na czereśniowy winegret: 1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 2 łyżki białego octu balsamicznego, szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki dżemu wiśniowego (ewentualnie zmiksowanych czereśni), 3 łyżki likieru wiśniowego soku wiśniowego
Składniki sosu należy zmieszać. Na talerzu rozłożyć roszponkę, serek, czereśnie. Polać winegretem i posypać kilkoma plasterkami chilli. Gotowe!