28
06
2013
Sałata z awokado i cytrynowym sosem winegret #light #yummy
Przygotuj: 1 awokado, sok z 1/4 cytryny, sałatę lodową, białą mozzarellę w kulce, roszponkę lub rukolę, ewentualnie orzeszki piniowe
Oraz dodatkowo składniki do cytrynowego sosu winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej, 1/2 łyżeczki musztardy dijon, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
W miseczce wymieszaj składniki sosu winegret. Awokado obierz, przekrój na pół, usuń pestkę. Następnie pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem cytrynowym.
Na talerzu rozłóż sałatę, awokado oraz poszrpaną mozarellę, posyp roszponką albo rukolą oraz ewentualnymi dodatkowymi składnikami. Oprósz solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym kolorowym), polej sosem i gotowe!