01
05
2014
Rustykalny deser poranny: Jabłka i maliny pod owsianą kruszonką
herriottgrace.com
Owoce zapiekane pod kruszonką na pewno znasz ze swojego zimowe menu. Tym razem jednak jabłuszka mieszamy z malinami, a kruszonkę wzbogacamy płatkami owsianymi, czyniąc słodkość zdrowszą i jeszcze ciekawszą.
W wiosennej wersji zrezygnuj z rozgrzewających przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, cynamon czy wanilia. Tym razem zastosuj jedynie cukier oraz kilka kropli ekstraktu migdałowego, które osłodzą i zdefiniują smak lekkiego deseru.
Składniki na kruszonkę: 170 g masła, pół szklanki cukru pudru, szczypta morskiej soli, kilka kropli ekstraktu migdałowego, półtorej szklanki płatków owsianych, 160 g mąki uniwersalnej
Składniki farszu z owoców: sok z połowy cytryny, kilka jabłek, 1/3 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli morskiej, laska wanilii, porcja świeżych lub mrożomych malin
Do podania: lody śmietankowe lub słodka śmietanka
herriottgrace.com
Maliny zacznij rozmrażać dostatecznie wcześniej. Następnie nagrzej piekarnik do 190 stopni C i zabierz się za przygotowanie kruszonki. W misce (najlepiej takiej stanowiącej element miksera) wymieszaj masło, cukier i ekstrakt migdałowy.
Miksuj na wysokich obrotach przez 2 minuty, a następnie zatrzymaj urządzenie, zdejmij masę z brzegów i raz jeszcze zmiksuj, ale tym razem nieco spokojniej. Do masła utartego z cukrem dodaj płatki owsiane i mąkę. Wszystko mieszaj tak długo aż suche elementy skleją się ze sobą w małe grudki.
Do miski wlej sok z cytryny. Obierz i pokrój jabłka na małe kawałki. Włóż je do soku z cytryny, aby nie zmieniły koloru. Wymieszaj szczyptę soli z cukrem i ziarenkami wyjetymi z laski wanilii i wyłóż na porcję bałek.
Przygotuj blachę. Możesz ją nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka wymieszane z malinami wyłóż na dno, a następnie delikatnie pokryj owsianą kruszonką. Piecz przez 45 minut, a następnie studź przez kwadrans w otwartym, wyłączonym piekarniku. Podziel na 6 porcji i podawaj z lodami albo śmietanką.