29
03
2014
Popcorn z czoko-chrupkami i... płatkami złota! (Na noc filmową)
fot. honestlyyum.com
Uwielbiamy urządzać sobie sobotnie wieczory filmowe. Na dzisiejszy domowy seans zamierzamy wyczarować artystyczny popcorn inspirowany recepturą jednego z naszych ulubionych blogów kulinarnych Honestly YUM. Preparowany na klarowanym maśle, jest puszysty i aromatyczny, a dzięki extra dodatkom (planujemy naprawdę zaszaleć!) prezentuje się genialnie - szczególnie, jeśli wsypiemy go do papierowych torebek. Yummy!
Przygotuj:
Kubeczek kukurydzy do prażenie
3 łyżki stołowe masła klarowanego
2 łyżeczki soli morskiej
2 filiżanki ulubionych słodkości z czekolady
Pół filiżanki precelków
Jadalne płatki złota
W dużym garnku rozpuść klarowane masło. Kiedy stanie się płynne, wrzuć na dno 2-3 ziarenka kukurydzy. W chwili, w której zaczną pękać, możesz dorzucić resztę - oznacza to, że tłuszcz ma już właściwą temperaturę.
fot. honestlyyum.com
Wsyp do garnka całą sól - to ważne, by dodawać ją w trakcie prażenia, a nie już po, bo tylko w ten sposób wniknie w szczeliny każdego chrupka, a nie spadnie na dno naczynia (lub, tak jak w naszym przypadku, papierowej torby).
Kiedy usłyszysz charakterystyczny dźwięk strzelającej kukurydzy, potrząśnij garnkiem energicznie kilka razy, by ziarna nie uległy przypaleniu. Gotowy popcorn zdejmij z ognia i wystudź zanim zmieszasz go z resztą składników.
Wrzuć przynajmniej dwa rodzaje czekoladowych drobiazgów, precelki (wyglądają naprawdę ślicznie), a całość oprósz płatkami złota. Mieszankę rozdziel na porcje, wsypując wszystko do papierowych torebek o wywiniętych brzegach. Miłego seansu!
Przygotuj także: