06
05
2017
Pizza śniadaniowa z jajkami & bazylią na weekendowy poranek
fot. iamafoodblog.com
W porze śniadaniowej nie ma nic lepszego niż jajka. W tym przypadku obowiązkowo muszą to być jajka przepiórcze - miniaturowe, urocze, perfekcyjne - idealne do udekorowania porannej pizzy. To właśnie one sprawiają, że całość jest tak bardzo fotogeniczna i instagramolubna oraz... naprawdę sycąca i pożywna.
fot. iamafoodblog.com
SKŁADNIKI
(na jedną pizzę dla dwóch osób)
12 jajek przepiórczych
olej do posmarowania patelni
ciasto do pizzy (gotowe lub z ulubionego przepisu)
pomidorowy sos do pizzy
mozarella (tyle, ile lubisz)
szynka (taka, jaką preferujesz)
listki bazylii
fot. iamafoodblog.com
Na patelni usmaż jajka przepiórcze dokładnie tak samo, jak przyrządzasz jajka sadzone, ale nawet na moment nie spuszczaj z nich oka - będą gotowe w kilka chwil. Zdjemij je z patelni i odstaw na bok. Czas zająć się ciastem!
fot. iamafoodblog.com
Rozwałkuj je, pokryj całość sosem pomidorowym oraz mozarellą.
Rozłóż szynkę. Piecz pizzę zgodnie z przepisem podanym
na opakowaniu ciasta lub w źródle, z którego korzystasz.
fot. iamafoodblog.com
Kiedy pizza będzie gotowa, rozłóż na niej jajka oraz listki bazylii.
Podawaj natychmiast razem z poranną kawą i sokiem z pomarańczy.