04
08
2023
Piknik z marką Victorinox: Pyszne przepisy na letnie przekąski
fot. Karolina Chudyba
Firma Victorinox na całym świecie znana jest
ze swoich bestsellerowych, kultowych już
szwajcarskich scyzoryków.
W ofercie marki znaleźć można jednak znacznie więcej:
od zegarków i akcesoriów podróżnych, po przybory kuchenne.
Ta ostatnia kategoria jest szczególnie bogata, gdyż zawierają się
w niej noże kuchenne i profesjonalne na każde zadanie, a także
praktyczne sztućce: idealne w domu, w ogrodzie i na pikniku.
Począwszy od narzędzi używanych na co dzień, poprzez noże do chleba i ciast, po ostrza umożliwiające swobodne serwowanie steków przy stole. Dzisiaj Victorinox serwuje szeroką selekcję noży, które nie znają żadnych ograniczeń. Od noży zresztą wszystko się zaczęło: w 1884 roku Karl Elsener otworzył w miejscowości Ibach, w szwajcarskim kantonie Schwyz, warsztat produkujący noże.
Już w 1891 roku powstały legendarne szwajcarskie noże
i był to początek rozkwitu firmy, która wkrótce podbiła światowy rynek.
Co ciekawe, w 1977 roku oryginalny szwajcarski scyzoryk
stał się nawet tematem wystawy designu w nowojorskim
muzeum sztuki nowoczesnej, MoMA.
Obok noży szefa kuchni i noży do steków, w kolekcji
Victorinox można znaleźć także kompaktowe noże
stołowe do warzyw i owoców z linii Swiss Classic.
Co najlepsze, ich ząbkowane ostrze zapewnia równocześnie gładkie krojenie mięsa i pizzy. Funkcjonalność idzie w parze z ciekawym wzornictwem w soczystych odcieniach jasnej zieleni, błękitu, czerwieni, żółci, różu i koloru pomarańczowego. To wybór idealny dla wszystkich kochających gotowanie oraz świetny design.
Do kompletu można dobrać równie kolorowe sztućce,
tworząc wymarzony zestaw na letnie garden party
albo... stylowy wakacyjny piknik!
fot. Victorinox
A jeśli mowa o pikniku, w koszu pełnym przysmaków nie może
zabraknąć lekkiego, składanego noża do warzyw i owoców.
Dzięki wysokiej jakości ostrzu o ząbkowanej krawędzi i imponującej wszechstronności szybko stanie się nożem na każdą okazję. Ten praktyczny model oferuje do wyboru sześć kolorów rękojeści w efektownym stylu. Z jego pomocą można pokroić owoce i warzywa w podróży, na plaży, na trawie i w lesie - dosłownie wszędzie, w każdej lokalizacji!
My spakowałyśmy składany nóż Victorinox i inne akcesoria
marki do kosza piknikowego, aby spędzić beztroskie
letnie popołudnie w warszawskich Łazienkach.
Oto przepisy na piknikowe przekąski,
które sprawdziły nam się idealnie!
fot. Karolina Chudyba
Musująca lemoniada z limonek i cytryn
To idealna propozycja na piknik w upalny dzień –
doskonale schładza i orzeźwia, a przy tym przyjemnie
musuje w ustach. Jak ją przygotować?
Składniki:
3 cytryny
1 limonka
szczypta kwasku cytrynowego
25 g cukru brązowego albo miodu
450 ml wody gazowanej
Dokładnie wyciśnij sok z cytrusów, a następnie przeciśnij
przez gazę lub sitko o drobno oczkach, by uzyskać idealnie
czysty napój. Dolej porcję wody gazowanej i powoli dodawaj
cukier starannie przy tym mieszając. Serwuj w wysokiej szklance.
fot. Karolina Chudyba
Owocowe spring rollsy
Są lekkie i świeże, a przy tym cieszą oko
i pięknie wyglądają na zdjęciach.
Składniki na spring rollsy:
5 arkuszy papieru ryżowego
liście świeżej mięty
1 jabłko, obrane i pokrojone
6–8 truskawek, pokrojonych w cienkie plasterki
1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
sok z połowy limonki
Składniki na dip:
75 g naturalnego jogurtu kokosowego
2 łyżeczki miodu
sok z połowy limonki
liście świeżej mięty
Namocz arkusz papieru ryżowego aż zmięknie. Rozłóż
na suchej i czystej powierzchni. Na środku papieru ułóż liście
mięty, a obok po kilka plasterków świeżych owoców wedle
preferencji. My polecamy truskawki, jabłko i mango.
Skrop sokiem z limonki i ciasno zwiń zaczynając najpierw
od boków i przechodząc do dolnej i górnej krawędzi. Powtórz
dla wszystkich spring rollsów. W osobnym naczyniu połącz
składniki na jogurtowy dip. Serwuj solo lub z dipem.
fot. Karolina Chudyba
Rozmarynowa focaccia
Cudownie aromatyczny smak oraz łatwość przechowywania
– focaccia to doskonały pomysł na piknikowe menu. Możesz
ją jeść solo lub maczając w dowolnym dipie.
Składniki:
420 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży aktywnych
1 łyżka cukru brązowego
450 g mąki uniwersalnej
170 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka soli morskiej
sól gruboziarnista do posypania
110 ml oliwy extra virgin
kilka gałązek rozmarynu
odrobina suszonych liści rozmarynu
W misce wymieszaj wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut.
W osobnym naczyniu połącz ze sobą suche i mokre składniki, a na
koniec dodaj mieszankę drożdżową. Ciasto wyłóż na powierzchnię
oprószoną mąką i ugniataj aż do uformowania dużej kuli.
Miskę nasmaruj oliwą i w środku umieść ciasto – całość
zabezpiecz folią i pozostaw na 40-50 minut. Masa powinna
w tym czasie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia
lub nasmaruj olejem. Ciasto dokładniej rozprowadź na całej
powierzchni i delikatnie ponaciskaj, formując wgłębienia
w równomiernych odstępach. Całość nasmaruj oliwą
oraz oprósz gałązkami i liśćmi.
fot. Karolina Chudyba
Orzeźwiająca sałatka z fety i arbuza
To propozycja wręcz stworzona na lato: orzeźwia, jest
lekkostrawna, doskonale łączy się z musującymi napojami
oraz stanowi apetyczny miks smaków słodkich i wytrawnych.
Składniki na dressing:
2 łyżki oliwy extra-virgin
3 łyżki soku z limonki
1/2 ząbka czosnku, drobno poszatkowanego
1/4 łyżeczki soli
Składniki na sałatkę:
700 g arbuza
100 g zielonego ogórka
15 gr czerwonej cebulki
50 g pokruszonego sera feta
1 awokado
20 g świeżej mięty lub bazylii w liściach
1/2 papryczki jalapeño (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej
Arbuza, awokado i ogórka pokrój w średnią kostkę
(warzywa wcześniej obierz), cebulkę drobno
poszatkuj, a czosnek posiekaj.
Ułóż składniki (warzywa + ser) w misce (najlepiej z zamykanym
wieczkiem do transportu). W osobnym naczyniu przygotuj
dressing, a gotową mieszanką skrop sałatkę. Na koniec
całość oprósz listkami mięty.
fot. Karolina Chudyba
Artykuł sponsorowany