28
11
2015
Parfait z korzennymi goframi, kokosową pianką i musem
fot. faring-well.com
Deser na śniadanie? Dlaczego nie! Zimowy, sobotni poranek zamieni się w prawdziwe święto, jeśli przygotujesz kremowe parfait z bloga faring-well.com na bazie kokosowej śmietanki z dodatkiem korzennych gofrów i owocowego musu. Podane składniki pozwolą ci przygotować cztery duże porcje.
Składniki na korzenne gofry:
6 łyżek pełnoziarnistej mąki orkiszowej
3 łyżki mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonych goździków
3/4 szklanki naturalnego mleka migdałowego
2 łyżeczki melasy
Aby przygotować ciasto na gofry, zmieszaj ze sobą suche składniki, a następnie dodaj do nich te wilgotne – mleko i melasę. Dobrze wymieszaj i wylej na rozgrzaną gofrownicę. Jeśli boisz się, że wafle będą się przyklejały, możesz wcześniej nasmarować opiekacz odrobiną oleju kokosowego. Piecz zgodnie z instrukcją podaną na twojej gofrownicy. Gotowe gofry odłóż na talerz i pozwól im ostygnąć. Następnie możesz je pokroić na małe kawałki w sam raz na jeden kęs.
Składniki owocowego musu:
2 - 2 1/2 filiżanki świeżych lub mrożonych jagód (np. borówek, wiśni i żurawiny)
2 łyżki syropu klonowego
fot. faring-well.com
Włóż owoce do rondelka, dodaj syrop i podgrzewaj tak długo, aż jagody zaczną się rozpadać i tworzyć gęsty mus. Co jakiś czas zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie przełóż mieszankę do szklanego słoika, wstaw do zamrażarki i pozwól jej ostygnąć.
Składniki śmietanki kokosowej:
2 puszki pełnotłustego, schłodzonego mleka kokosowego
Syrop klonowy do smaku
Puszki z mlekiem kokosowym powinny postać w lodówce przez noc lub dłużej. W tym czasie masa oddzieli się od wody. Odcedź płyn, a stałą część przełóż do schłodzonej miseczki. Ubijaj przez około 2 minuty, w trakcie możesz dodać odrobinę syropu klonowego.
Teraz czas na zaaranżowanie deseru. Wybierz ładny przeźroczysty słoiczek lub miseczkę i układaj składniki warstwowo. Zacznij od kilku kawałków gofrów, następnie duszony mus i odrobina bitej śmietany kokosowej. Układaj warstwy aż do wyczerpania składników i konsumuj od razu!