23
07
2015
Orzeźwiające lody na patyku z % (maliny + Pinot Noir)
fot. acasasintiempo.com
Kieliszek dobrego Pinot Noir to obowiązkowy element romantycznego scenariusza na wieczór we dwoje lub wyrafinowanej kolacji z przyjaciółkami. A gdyby tak czerwone wino wzbogacić o smak świeżych malin i jeżyn oraz poddać chłodzeniu?
Sorbetowe lody z odrobiną alkoholu oraz całą masą owocowej świeżości to nasz patent na udane późne popołudnie. Jak je zrobić?
fot. immerwachsen.com
Składniki: pół butelki Pinot Noir, 2 filiżanki wody, 2/3 filiżanki cukru, świeże maliny i jeżyny (razem owoców powinno być około 1,5 filiżanki)
fot. immerwachsen.com
W dużej misce wymieszaj wodę, wino i cukier. Mieszaj tak długo aż cukier zupełnie się rozpuści. Dodaj owoce i wymieszaj drewnianą łyżką. Część owoców powinna zostać w całości. Powstałą miksturę przelej do foremek na lody. Upewnij się, że owoce zostały sprawiedliwie rozdzielone do pojemniczków.
Po około godzinie mrożenia, kiedy lody nie są jeszcze w pełni zamarznięte, pamiętaj o włożeniu w nie patyczków. Jeśli ich nie masz, w tej roli świetnie sprawdzą się także plastikowe łyżeczki.
Zamrażaj dalej aż lody będą gotowe!