24
05
2014
Naturalne wody smakowe home made - melonowa, arbuzowa & inne
fot. blissfullydomestic.com
Wody smakowe, które możesz kupić w sklepie, pełne są barwników, konserwantów i cukru. Zdecydowanie lepszą opcją jest przygotowanie ich w domu, używając wyłącznie naturalnych składników i słodząc je syropem z agawy.
U nas cztery pyszne receptury i prosta instrukcja, dzięki której w kilka chwil wyczarujesz rustykalne koktajle dla siebie i przyjaciół.
Mięta + ogórek + limonka
Na dno słoiczka wrzuć pokrojony w plasterki ogórek, tyle samo plasterków limonki oraz potężną garść listków świeżej mięty. Dodaj odrobinę syropu z agawy, zalej wodą (może być delikatnie musująca) i wstaw do lodówki. Podawaj z lodem, pij bezpośrednio ze słoiczka przez kolorową słomkę.
Truskawka + cytryna + bazylia
Pokrojone w plasterki truskawki i cytrynę wymieszaj ze świeżą bazylią, zalej wodą mineralną, schłodź w lodówce.
fot. obaz.com
Arbuz + mięta
Arbuza oczyść z pestek, pokrój w kostkę. Dodaj listki świeżej mięty, przełóż do słoiczka, zalej wodą, zakręć, schowaj do lodówki na kilka godzin. W tym czasie zrób kostki lodu. Pij przez słomkę.
fot. sugarandcharm.com
Ananas + pomarańcza + imbir
Pokrój świeżego ananasa w drobne kawałki, a pomarańczę w plasterki. Zetrzyj odrobinę imbiru, dodaj do owoców. Zalej wodą, ukryj w lodówce. Pij z lodem.