21
01
2015
Muffiny z jarmużu & pestek dyni z musztardowym dipem
whatscookinggoodlooking.com
Muffinki wcale nie muszą być deserem lub opcją na słodkie drugie śniadanie. W wegańskiej wersji bez cukru, za to z jarmużem i pestkami dyni sprawdzają się w roli praktycznie każdego posiłku w ciągu dnia.
Podobno smakują najlepiej z jednym, bardzo podstawowym dodatkiem - odrobiną dobrej, pikantnej musztardy, np. Dijon. Jeśli przypadną ci do gustu, możesz wypiekać je regularnie, a później cieszyć się ich smakiem w ciągu dnia, np. w przerwie na lunch.
A że ich głównym składnikiem jest super zdrowy jarmuż, nie pozostaje nam nic innego jak zachęcić cię do gotowania!
whatscookinggoodlooking.com
Składniki:
1 duża cebula drobno pokrojona
1 i 1/4 szklanki nasion dyni
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki z migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego z puszki
1/4 szklanki oleju z pestek winogron lub inny olej roślinny (plus trochę więcej do smarowania + do smażenia cebuli)
2 łyżki musztardy Dijon (plus więcej do serwowania)
2 łyżki sosu Worcestershire
2 szklanki drobno posiekanego jarmużu bez łodyg
1/4 szklanki nasion słonecznika (lub więcej nasion dyni jeśli wolisz) do posypania na wierzchu
whatscookinggoodlooking.com
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Natłuść blachę do wypiekania muffinów - klasyczną, z 12 otworami na babeczki. Na patelni podsmaż cebulkę aż będzie karmelowa.
Używając procesora żywności, zmiel jedną szklankę pestek dyni. Pozostałą porcję - 1/4 szklanki - upraż na suchej patelni. W dużej misce wymieszaj zmielone oraz uprażone pestki dyni, wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę, gorczycę i sól.
W osobnym naczyniu połącz mleko kokosowe, olej z pestek winogron, musztardę, sos i cebulkę. Dodaj wilgotne składniki do suchych, a następnie wrzuć liście jarmużu.
Rozłóż masę do formy, a na wierzchu posyp słonecznikiem. Piecz przez 25 minut. Konsumuj po wystudzeniu, koniecznie z dodatkiem musztardy Dijon.
Więcej przepisów na lekkie & zdrowe zielone pyszności znajdziecie pod hasłem #Green #Menu