30
09
2014
Marchewkowe pancakes + top z waniliowego mascarpone
fot. topwithcinnamon.com
Marchewkowe placuszki z korzennymi przyprawami to wymarzona opcja na jesienne drugie śniadanie, lunch albo podwieczorek. Są aromatyczne, niezbyt słodkie i apetycznie udekorowane kremem mascarpone oraz prażonymi wiórkami kokosowymi. Mniam!
Składniki na ciasto
1 szklanka mąki uniwersalnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka cukru, szczypta soli, pół łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta startej gałki muszkatołowej, szczypta mielonego imbiru, 1 duże jajko, 1 szklanka maślanki, 1 szklanka drobno startej marchewki
fot. topwithcinnamon.com
Składniki na krem mascarpone
Pół filiżanki serka mascarpone w temperaturze pokojowej, pół filiżanki śmietany do ubijania, 1 łyżeczka wanilii (np. pasty waniliowej), 3 łyżki wiórków kokosowych
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir oraz startą marchewkę. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko i maślankę.
Mokre składniki dodaj do suchych i miksuj łyżką tak długo, aż się połączą, tworząc gładką masę. Odstaw ciasto na 10 minut i w tym czasie przygotuj lekki krem na bazie mascarpone.
fot. topwithcinnamon.com
Włóż do miski mascarpone i cukier i mieszaj tak długo aż cukier się rozpuści. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Wszystko wymieszaj razem z wanilią i odstaw do lodówki.
Smaż placki na patelni na odrobinie masła. Te które będą gotowe wkładaj do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły. Kiedy uporasz się z całym ciastem, wrzuć na patelnię wiórki kokosowe i szybko je upraż na złoty kolor. Podawaj porcje po 2-3 placki, dekoruj je wyjętym z lodówki kremem mascarpone i posypuj prażonymi wiórkami kokosowymi.
W poszukiwaniu przepisów na najlepsze słodkości, zajrzyj do kategorii #COOK, w której prezentujemy pyszne deserowe receptury >>>