13
08
2018
Lukrowany torcik limonkowy z czterech warstw lekkiego ciasta
fot. honestlyyum.com
Popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi? Uracz swoich znajomych esencjonalną herbatą Earl Grey oraz pysznym i szykownym torcikiem limonkowym.
SKŁADNIKI CIASTA
4 szklanki mąki
3 i 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
3 i 1/4 szklanek cukru
4 jajka
2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki skórki startej z limonki
2 łyżeczki wanilii
1 szklanka tequili
1/4 szklanki soku z limonki
2 łyżki cukru
Plasterki limonki do dekoracji
SKŁADNIKI KREMU
1 szklanka soku z limonki
1 szklanka cukru
6 jajek
12 łyżek masła
SKŁADNIKI LUKRU
2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki likieru Cointreau
fot. honestlyyum.com
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż dwie okrągłe blachy o średnicy 15 cm i wysokości 5 cm papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Odstaw na bok. Ubij jajka z cukrem, używając średnich obrotów miksera, aż do momentu, w którym konsystencja nabierze lepkości. Dodaj mleko, olej, skórkę z limonki oraz wanilię.
Ustaw niskie obroty i wsyp suche składniki - wymieszane wcześniej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksuj tak długo, aż osiągniesz gładką masę.
Rozłóż powstałe ciasto po połowie do dwóch przygotowanych wcześniej blach i upiecz w rozgrzanym piekarniku. W połowie pieczenia, po około 30 minutach, warto przestawić górną blachę na dół, a dolną na górę, by ciasta piekły się równomiernie. Po godzinie wszystko powinno być gotowe, ale upewnij się, używając wykałaczki - po wyjęciu powinna być sucha.
fot. honestlyyum.com
Podczas gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj syrop z tequili i limonki. W małym garnuszku rozpuść cukier w soku z limonki, później dodaj tequilę. Kiedy ciasto będzie gotowe, nasącz je powstałym syropem. By przygotować lukier, przełóż masło i cukier do naczynia z miksera i mieszaj przez około 4 minuty, aż masa stanie się puszysta. Dodaj Cointreau i raz jeszcze wszystko przemieszaj.
W rondelku wymieszaj sok z limonki, cukier i jajka. Postaw naczynie na średnim ogniu, dodaj masło i podgrzewaj aż masa zacznie bulgotać. Podgrzewanie potrwa około 15 minut. Później odstaw krem i odczekaj aż wystygnie.
fot. honestlyyum.com
Każdy z upieczonych placków przekrój tak, aby mieć w sumie cztery warstwy ciasta. Na tym etapie należy włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki, aby nabrało jędrności i było gotowe do dalszych przygotowań. Kiedy będzie schłodzone, ułóż pierwszą warstwę na paterze. Korzystając z rękawa cukierniczego, rozprowadź najpier lukier, tworząc z niego okręg, a następnie krem, używając szpatułku. Zrób tak także na drugim i trzecim piętrze tortu.
Na samej górze nie rozkładaj kremu, ale wyłącznie lukier. Rozprowadź go także na bokach ciasta, a całość udekoruj plasterkami limonki.
fot. honestlyyum.com