20
10
2014
Leśne gnocchi z borowikami na białym winie #yummy
Zanim przystąpisz do szykowania sosu ze świeżych grzybów leśnych, zajmij się pysznyLecmi, leciutkimi włoskimi kluseczkami - gnocchi. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się sporym wyzwaniem kulinarnym, w rzeczywistości są arcyproste!
TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA KLUSECZKI
Do zrobienia sosu przygotuj: 160 g borowików, 60 g masła, ząbek czosnku, ćwierć szklanki białego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pokruszony ser parmezan
Grzyby dokładnie umyj i osusz. Pokrój na niewielkie kawałki. Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią połowę przygotowanej porcji masła.
Wyłóż grzyby, dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez kilka minut. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek, wlej wino i pozwól mu odparować.
Zmniejsz ogień, dodaj natkę pietruszki, resztę masła i dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wyłóż przygotowane wcześniej kluseczki, dopraw solą i pieprzem. Po przygotowaniu porcji na talerzach, posyp je parmezanem. Gotowe!
Koniecznie wypróbuj także sezonową zupę z dyni, gruszek i białego wina!