20
08
2014
Lavashak - perskie łakocie ze śliwek, wiśni i brzoskwiń
fot. honestlyyum.com
Nie każdy lubi suszone owoce, mimo że są super zdrowe i pełne błonnika. Za sprawą naszego ulubionego bloga kulinarnego Honestly YUM trafiłyśmy na pyszną alternatywę dla śliwek i moreli z torebki - lavashak to perski przysmak, który każdy jest w stanie przygotować nawet mając naprawdę znikome umiejętności kulinarne.
Owocowe ruloniki mają delikatnie ciągnącą się konsystencję i urzekają lekko kwaskowatą słodyczą. Co ważne, lavashak można przechowywać nawet przez kilka tygodni, pod warunkiem, że schowasz je do puszki bez dostępu powietrza.
fot. honestlyyum.com
Składniki: dowolna ilość owoców pestkowych, czyli np. brzoskwinie, wiśnie oraz śliwki, a także niewielka porcja wody
Umyj dokładnie owoce i podziel na połówki, by usunąć pestki. Wrzuć wszystkie do dużego rondla i podgrzewaj na średnim ogniu aż wszystkie się rozpadną i zaczną przeistaczać w owocową masę podobną do marmolady.
Regularnie mieszaj, by uniknąć przypalenia. W międzyczasie dodaj do garnka odrobinę wody. Zdejmij rondelek z kuchenki i odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
fot. honestlyyum.com
Wystudzone owoce dokładnie zmiksuj, używając blendera. Chodzi o to, by stworzyły ultra gładką, aksamitną masę bez żadnych grudek.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią owocową masę. Rozłóż ją na grubość około pół cala. Włóż do piekarnika i poddawaj działaniu wysokiej temperatury przez 5-6 godzin.
Po wysuszeniu pokrój masę na długie paski, każdy o szerokości około 5 cm. Na każdym pasku połóż równy mu długością pasek papieru do pieczenia i wraz z nim w środku skręć lavashak w rulonik. Gotowe!