29
03
2015
Krem z pieczonej papryki z fetą i szczypiorkiem #yummy
fot. topwithcinnamon.com
Za chwilę na dobre wystartuje sezon na weekendowe spotkania w ogrodzie. Każde party w przydomowym plenerze wymaga specjalnej, pysznej oprawy. Podczas, gdy na grillu będzie dochodziło fantastyczne mięso i szparagi, uracz swoich gości kremem z pomidorów i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, sycący i bardzo dekoracyjny!
Przygotuj:
Pół kg pomidorów
2 czerwone papryki
Drobno posiekana czerwona cebulka
Kilka plasterków bekonu pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Czarny pieprz i szczypta soli
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 filiżanki bulionu warzywnego
Ser feta pokruszony
Posiekany drobno młody szczypiorek
fot. topwithcinnamon.com
Umyj pomidory i paprykę, pokrój na kawałki, skrop oliwą, posyp odrobiną pieprzu i przełóż do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza, włóż warzywa i piecz przez około 45 minut.
W międzyczasie podsmaż bekon na suchej patelni, a następnie przełóż na talerz nakryty listkiem ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wlej na tę samą patelnię łyżeczkę oliwy i zeszklij na niej przez kilka chwil cebulkę.
fot. topwithcinnamon.com
Upieczone warzywa, podsmażoną cebulkę, sól, ocet balsamiczny oraz cukier zmiksuj na gładko. Do warzywnego musu dodaj bulion warzywny, dokładnie wymieszaj i zmiksuj raz jeszcze. Podawaj udekorowane pokruszonym serem feta, bekonem oraz szczypiorkiem.
Sprawdź także inne przepisy na doskonałe zupy:
Dietetyczna minestrone z wiosennych warzyw