14
12
2019
Korzenne ciasteczka na święta z masłem migdałowym
fot. hortuscuisine.com
Sezon przepisów na korzenne ciasteczka uważamy nie tylko za otwarty, ale wręcz... rozgrzany do czerwoności! Tę recepturę znalazłyśmy na znakomitym blogu Hortuscuisine.com, który prezentuje wyrafinowane smakołyki na pięknych fotografiach.
Autorką przepisu jest Valentina Solfrini - mistrzyni włoskich kulinariów w wyjątkowej, szykownej oprawie. Dla nas ważniejsze niż fakt, że łakotki są w pełni wegańskie, jest fakt iż przygotowuje się je i piecze łącznie w 23 minuty. Nawet największej kuchennej niezdarze szykowanie tego świątecznego deseru nie powinno zająć więcej niż pół godziny!
fot. hortuscuisine.com
Składniki:
Filiżanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2/3 szklanki mąki migdałowej
Półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Półtorej łyżeczki ekstraktu waniliowego
Skórka starta z ćwierci pomarańczy i ćwierci cytryny
Pół filiżanki syropu klonowego albo miodu
Ćwierć filiżanki rozpuszczonego oleju kokosowego
Dowolna ilość posiekanej czekolady albo orzechów
Ćwierć filiżanki masła migdałowego
Pół filiżanki cukry demerara
Ćwierć filiżanki wody
Szczypta cynamonu
Szczypta soli
fot. hortuscuisine.com
Najpierw wymieszaj wilgotne składniki - olej kokosowy, syrop klonowy albo miód, masło migdałowe oraz wodę. By je ze sobą idealnie połączyć, podgrzej je w rondelku albo mikrofalówce.
Przełóż do osobnej miski suche składniki - oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę z owoców oraz cynamon. Powoli przelej do naczynia zawartość rondelka i wymieszaj na gładką masę. Dorzuć czekoladę i orzechy (albo migdały) oraz cokolwiek lubisz. Powstałe po wymieszaniu ciasto owiń folią i odstaw na godzinę albo dwie.
Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni C. W tym czasie rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wytnij ulubione, świąteczne kształty, np. gwiazdki. Ciastka piecz przez zaledwie 8 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika będą lekko miękkie, ale podczas stygnięcia nabiorą właściwej chrupkości.