07
12
2016
Kakao z miętowymi bałwankami z pianek marshmallow
fot. iamafoodblog.com
Pogoda za oknem magicznie zwiastuje zimę, a świąteczna aura zaczyna być naprawdę wyczuwalna. Bądź przygotowana do grudniowych celebracji z głową pełną słodkich pomysłów. Puszyste pianki marshmallow ucharakteryzowane na bałwanki uzupełnią Twoje zimowe kakao albo gorącą czekoladę właściwą porcją czaru!
SKŁADNIKI
olej roślinny do natłuszczenia blachy
1 łyżeczka żelatyny
pół kubka zimnej wody
kubek cukru
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu miętowego
cukier puder
pomarańczowe cukierki do zrobienia nosów
czekoladki do zrobienia oczu
fot. iamafoodblog.com
Natłuść niewielką blachę lub tacę olejem roślinnym i posyp ją cukrem pudrem. W misce nasącz żelatynę 1/4 kubka zimnej wody. Odstaw na bok. W pozostałej porcji wody rozpuść cukier, podgrzewając na średnim ogniu. Dodaj żelatynę i doprowadź do wrzenia, zdejmuj z ognia i przelej do miski z miksera. Odstaw na 5 minut, dodaj sól i ekstrakt miętowy.
fot. iamafoodblog.com
Ubijaj masę przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez 10-15 minut na podwyższonych. Kiedy masa stanie się jędrna, przełóż ją na blachę lub tacę i rozprowadź przy użyciu szpatułki równomiernie. Po około trzech godzinach tężenia, wytnij okrągłe pianki przy pomocy foremek do ciastek. Uzupełnij je marchewkami z pomarańczowych cukierków oraz węgielkami z czekolady. Udekoruj nimi swoje kakao i gotowe!
fot. iamafoodblog.com